La gran indústria alerta que els embussos burocràtics expulsen inversions milionàries a Espanya

El ‘lobby’ que agrupa les patronals industrials es queixa de retards administratius d’anys i exigeix mesures per evitar tancaments i deslocalitzacions per la pèrdua de competitivitat en ple ‘boom’ dels fons europeus.

La gran indústria alerta que els embussos burocràtics expulsen inversions milionàries a Espanya
2
Es llegeix en minuts
David Page

La gran indústria espanyola alerta que els embussos burocràtics que arrosseguen les Administracions Públiques estan expulsant inversions milionàries de grans multinacionals a Espanya. L’Aliança per la Competitivitat de la Indústria Espanyola, un ‘lobby’ que agrupa les patronals dels principals sectors industrials, es queixa que els retards en la tramitació de permisos i autoritzacions posa les empreses espanyoles en desavantatge en relació amb els seus rivals d’altres països i amenacen de provocar tancaments i deslocalitzacions en el futur.

«La poca diligència de les administracions en la tramitació de permisos té impacte en les opcions d’atraure inversions al país», adverteix Carlos Reinoso, portaveu de l’aliança d’associacions industrials, que agrupa les patronals de l’automòbil, petroleres, sector del paper, siderúrgia, alimentació, ciment o matèries primeres minerals. «No pot ser que empreses que volen invertir a digitalitzar-se i descarbonitzar-se, i que tenen el finançament i tecnologia necessaris per fer-ho, es trobin que l’embolic burocràtic paralitza aquestes inversions. Es tracta d’un procés silenciós que provoca pèrdua de competitivitat i amenaça amb tancaments i deslocalitzacions en el futur».

L’Aliança per la Competitivitat de la Indústria Espanyola ha elaborat, al costat de KPMG, un estudi sobre l’‘Optimització dels processos administratius com a impuls al sector industrial’ en què alerta de retards de les Administracions, singularment en matèria ambiental i urbanística, que arriben a triplicar els terminis legals i provocant fins a dos anys d’espera; dels problemes per a les empreses que genera la dispersió legislativa i de requisits entre diferents comunitats autònomes; de la deficitària digitalització de la tramitació i del desavantatge competitiu espanyol que suposen els colls d’ampolla administratius en relació amb altres països.

«El temps que duren els procediments és un element clau de la competitivitat, tan important com els costos energètics o els laborals», resumeix Aniceto Zaragoza, director general de la patronal cimentera Oficemen. «Els grans grups sempre tenen l’alternativa de localitzar les seves inversions en altres zones del món i no a Espanya. Els colls d’ampolla administratius els ha de solucionar si volem ser un país industrial. Si no, les inversions se n’aniran a altres països», apunta el directiu, que adverteix que, a més de decisions empresarials visibles d’emportar-se inversions a altres països, «n’hi ha d’altres que no es veuen, com les d’empreses que no obren, les que no creixen o les que no es transformen» pels embussos administratius.

L’associació industrial adverteix, a més, que aquests retards burocràtics suposen un risc addicional en un moment en què les Administracions Públiques han d’afrontar una allau de tramitacions extres per absorbir i desplegar el ‘boom’ milionari dels fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Reformes i més funcionaris

Notícies relacionades

Per resoldre els problemes de col·lapse administratiu, des de l’Aliança es proposen reformes com establir terminis de resolució obligatoris més curts; la generalització de la fórmula del silenci administratiu positiu per donar per aprovat un tràmit si no hi ha resposta oficial; impulsar de manera definitiva la digitalització dels processos; simplificació dels procediments aplicant en més tràmits la declaració responsable de l’empresa per avançar; i també donar més seguretat jurídica als mateixos funcionaris per evitar retards i paralitzacions de processos per por de rebre denúncies.

En paral·lel, els grups industrials també aposten per ampliar les plantilles de les administracions amb més funcionaris per desencallar alguns processos. «Ara hi ha moltes més normatives i són necessaris més tràmits i es fan els mateixos recursos. No pot ser», apunta Reinoso. «Trenquem el tabú i el discurs que sempre és millor que hi hagi menys funcionaris».