«Inexistència d’infracció»

Competència arxiva l’expedient als bancs pels crèdits ICO

La CNMC investiga Santander, Caixabank, Bankia i Sabadell en la contractació de crèdits amb aval públic

L’expedient als bancs es basa en menys de 30 denúncies

Competència arxiva l’expedient als bancs pels crèdits ICO
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha arxivat l’expedient obert a Santander, CaixaBank, Bankia (ara CaixaBank) i Sabadell per «possibles pràctiques restrictives de la competència» en la comercialització dels crèdits a empreses i autònoms amb aval públic de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) després de constatar la «inexistència d’infracció». L’organisme havia obert una investigació el juny del 2021 per dilucidar si aquestes entitats van obligar els clients a contractar altres productes a canvi de rebre el finançament i si van utilitzar els préstecs per reestructurar deutes anteriors, dues pràctiques expressament prohibides en aquesta línia de crèdits garantits. 

El Govern central va aprovar una línia de crèdits el març del 2020, després de l’esclat de la pandèmia, perquè funcionés com un salvavides per a les companyies colpejades pel confinament. A partir de llavors, la CNMC va començar a rebre queixes de pimes que denunciaven que les entitats estaven aprofitant aquests préstecs avalats per l’ICO per exigir la contractació de productes addicionals (fonamentalment, assegurances de vida, però també altres assegurances i productes) i refinançar deutes preexistents, dues pràctiques explícitament prohibides pel Ministeri d’Economia, a través dels contractes firmats per l’ICO i els bancs.

Notícies relacionades

A partir d’aquí, Competència va iniciar una investigació àmplia en la qual es van portar a terme «múltiples actuacions» destinades a «aclarir els fets» i dirigides a les entitats investigades, a entitats representatives de consumidors i usuaris, a associacions de petites i mitjanes empreses i de l’àmbit de les assegurances, entre d’altres, així com a l’Institut de Crèdit Oficial i al Banc d’Espanya «que no van reportar incidències rellevants, ni actuacions concretes en l’àmbit de les seves respectives competències». Després d’aquest «llarg període d’investigació», la CNMC conclou que «no s’ha acreditat la concurrència dels elements necessaris per considerar provada una infracció».

L’expedient es basava en menys d’una trentena de denúncies (27 o 28, en funció de la font consultada) presentades davant l’organisme supervisor contra aquestes entitats per diversos clients, a les quals se sumaven cinc denúncies en les quals no s’identifica l’entitat afectada, segons va poder confirmar EL PERIÓDICO en el moment de l’obertura de l’expedient. Segons va explicar llavors l’organisme que dirigeix Cani Fernández amb una sola denúncia s’inicia la investigació.