Reacció política

Calviño exigeix als banquers que minimitzin els acomiadaments i critica els seus alts sous

  • La vicepresidenta insisteix que el Govern intentarà que CaixaBank redueixi la xifra de sortides del seu ero

3
Es llegeix en minuts

Toc d’atenció als banquers de la vicepresidenta econòmica. Tot just un dia després que CaixaBank anunciés la seva intenció de fer un ero amb 8.291 acomiadaments, Nadia Calviño ha instat aquest dimecres les cúpules de les entitats a «actuar amb responsabilitat i intentar buscar totes les alternatives possibles que minimitzin l’impacte negatiu sobre l’ocupació» del procés de reestructuració en què estan immersos els bancs des de fa anys. De manera més significativa, ha aprofitat també per titllar d’«inacceptables els alts sous i les bonificacions pagades als directius de les entitats financeres».  

La vicepresidenta, així, ha elevat el to respecte a la primera reacció del Govern, realitzada aquest dimarts per la ministra d’Hisenda i portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero. Calviño ha assegurat que porta tres anys instant la banca a reduir al màxim possible la pèrdua d’ocupació que provoca la reestructuració causada pels tipus baixos, la digitalització i la creixent competència. «Durant tot aquest temps hem estat instant tant a les associacions del sector com a les entitats individuals a fer tot el possible i buscar totes les alternatives que minimitzin la destrucció d’ocupació que suposa una destrucció de valor i pèrdua de capital humà per Espanya que no podem permetre’ns», ha mantingut.

La ministra d’Economia també ha assegurat que l’Executiu utilitzarà la seva presència a CaixaBank (una consellera i 16,1% del capital) per mirar de reduir l’ero. «Per descomptat. Continuem marcant clarament una línia que, ara que s’obre un procés de negociació, minimitzi l’impacte negatiu sobre l’ocupació que, més enllà de les consideracions de cadascuna de les entitats individuals, suposa una pèrdua de valor, una pèrdua de capital humà per Espanya que no podem permetre’ns», ha insistit.

Calviño també ha volgut aprofitar per carregar contra els sous de les cúpules dels bancs. «Hem vingut assenyalant que ens semblaven inacceptables els alts sous i les bonificacions pagades als directius de les entitats financeres. És una preocupació que hem compartit tant amb les entitats com amb el Banc d’Espanya. Es tracta d’unes remuneracions que no es corresponen en absolut amb la situació econòmica del nostre país, i encara menys en aquelles entitats que estan anunciant fortes retallades de personal i tancament d’oficines», ha criticat.

Oligopoli

En la mateixa línia s’ha pronunciat Nacho Álvarez, responsable d’Economia de Podem i secretari d’Estat de Drets Socials, qui ha reclamat que l’Estat utilitzi la seva participació en el capital de CaixaBank per «promoure un canvi en l’actitud de la direcció, defensant l’ocupació i l’interès públic». Així, ha recordat que la seva formació ja es va oposar a la fusió de l’entitat catalana amb Bankia quan es va anunciar el setembre pel seu efecte sobre l’ocupació i perquè «reforçarà» l’«oligopolització» del sector. 

Notícies relacionades

Bankia, ha recordat Álvarez, va rebre un rescat de 24.069 milions d’euros de diners públics, i «no pot ser que la moneda de canvi que tornin les entitats sigui la dels acomiadaments i els tancaments d’oficines, precisament en un moment tan dramàtic com el que ara travessa l’economia.» El dirigent de Podem també ha considerat que no és «admissible» que alguns directius de l’entitat arribin fins i tot a «triplicar les seves remuneracions», amb referència a José Ignacio Goirigolzarri, president de CaixaBank i abans de Bankia (que ara cobrarà un fix d’1,65 milions d’euros més un variable de fins a 200.000 euros i l’any passat a l’entitat nacionalitzada va percebre 500.000 euros per límit legal i després de renunciar al variable).

Per part seva, el president del PP, Pablo Casado, ha titllat de «mala notícia» l’ero de CaixaBank, però alhora ha demanat «deslligar» l’esmentada retallada d’ocupació de la «bona notícia que el sistema financer espanyol s’enforteixi». El dirigent conservador, a més, ha mostrat la seva confiança en què els «acords als quals s’arribi entre aquesta empresa i els representants dels treballadors puguin ser beneficiosos per a tots».