Estimacions

El Govern preveu un creixement de l’1,7% aquest any davant el 5,5% del 2022

  • Catalunya va créixer el 5,5% el 2022 i va superar el nivell prepandèmia

  • Les claus dels Pressupostos de la Generalitat per al 2023

El Govern preveu un creixement de l’1,7% aquest any davant el 5,5% del 2022
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern preveu un creixement de l’1,7% aquest any i del 2,2% el que ve. Aquestes estimacions, que formen part de l’escenari macroeconòmic difós per la Conselleria d’Economia, suposen una clara desacceleració respecte a l’any passat, quan el producte interior brut (PIB) va registrar una alça del 5,5%.

En aquest nou marc previst es recull la moderació de les previsiones d’inflació i un tancament del 2022 millor del que s’esperava (en els Pressupostos per al 2023 estimava una alça del PIB del 4,4% el 2022). Aquesta evolució va permetre que en el segon trimestre de l’exercici passat l’economia catalana recuperés el nivell que tenia abans de la pandèmia. És per això que es mantenen les previsions fetes l’octubre per al 2023.

Les projeccions s’emmarquen en un context en el qual encara predomina la incertesa, «amb riscos orientats a la baixa respecte a l’activitat econòmica». I això per l’efecte de la inflació en el poder adquisitiu i que és un element que «podria aflorar amb més força a mesura que avanci l’any i s’esgotin els estalvis acumulats durant la pandèmia».

Interrogants geopolítics

També hi influeixen els interrogants geopolítics, en especial la guerra a Ucraïna i les seves implicacions en els problemes d’aprovisionament global i els preus de les matèries primeres, així com per la incertesa pels efectes de l’enduriment accelerat de la política monetària.

Segons la Conselleria d’Economia, les dades més recents ofereixen «senyals positius». Per exemple, el mercat de treball va registrar un creixement interanual d’afiliació del 3% al febrer, així com el dinamisme del turisme.

Exportacions com a motor

Un altre factor que contribueix a augmentar l’optimisme és la disminució dels preus energètics respecte als màxims de l’estiu passat, la millora en les tensions en les cadenes de subministraments globals i el desplegament de mesures per afrontar la inflació.

Una altra variable que contribueix al creixement són les exportacions, amb una notable evolució durant la meitat de l’any, cosa que contrasta amb la debilitat del comerç mundial en els últims mesos del 2022. La producció industrial, en canvi, mostra «un to més pausat fins al febrer».

Notícies relacionades

Aquest any, el creixement econòmic experimenta una alça més modesta del consum i de la inversió, amb l’1,1% i l’1,9%, respectivament. El creixement del consum de les administracions públiques es mantindrà moderat, amb una alça de l’1,5%, impulsat per les mesures de suport per recolzar la inflació i l’acord salarial amb els empleats públics per al període 2022-2024. Les exportacions totals de béns i serveis registraran un avenç del 3,3%.

Quant al mercat de treball, es preveu una certa moderació després dels increments el 2021 i el 2022, amb 24.400 llocs de treball. Amb això, gràcies a l’evolució de la població activa, la taxa d’atur es reduirà lleugerament fins al 9,6%. Per al 2024 es preveu que guanyi protagonisme la demanda interna i, en especial, la inversió.