Ocupació pública

La Generalitat estabilitza 12.859 docents interins després de superar el seu concurs de mèrits | CERCADOR

L’Administració catalana publica la llista de persones del Departament d’Educació que passen a tenir una plaça fixa

Oposiciones de Educación en Barcelona

Oposiciones de Educación en Barcelona / Joan Cortadellas

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha publicat aquest divendres la llista de docents que han superat el procés d’estabilització per aconseguir una plaça de funcionari o personal laboral a través del concurs de mèrits. Un total de 12.859 places vinculades al Departament d’Educació, que fins ara estaven ocupades per personal interí i que passaran a estar assignades a funcionaris de carrera o a personal laboral, en compliment de la nova llei per reduir la temporalitat en la funció pública.

És el procés d’estabilització d’interins més nombrós efectuat per la Generalitat, dins del macroprocés de reducció de l’eventualitat en el qual estan immerses totes les administracions públiques en els últims dos anys. Davant aquestes 12.859 persones que han obtingut una plaça, una mica més de 42.000 candidatures han sigut denegades. Una persona podia presentar-se de manera simultània a més d’una plaça.

  • [Consulta aquí la llista de personal no seleccionat]

L’Administració catalana fa pública la llista d’estabilitzats entre el personal docent, una vegada al novembre va resoldre el primer concurs de mèrits del personal administratiu, a través del qual va fer fixos 9.459 eventuals. Ara només falta que liquidi el concurs del personal sanitari i vinculat a l’Institut Català de Salut (ICS), que actualment ja està en procés però del qual no hi ha llista encara d’aprovats provisionals.

El concurs de mèrits entre els docents –el més nombrós en places– no ha estat exempt d’incidències i crítiques per part dels sindicats. Ara només queden dos passos. Primer, que el ‘Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya’ (DOGC) reculli la llista d’aspirants seleccionats i que, posteriorment, els nomenaments es materialitzin via preses de possessió.

Macroprocés d’estabilització

A finals del 2021 el Govern central va aprovar al Congrés una llei per corregir l’elevada temporalitat en el sector públic que des de fa dècades arrossega l’Administració, concentrada especialment als municipis i els serveis de sanitat i educació. La justícia europea ha renyat en diverses ocasions el Regne d’Espanya per abús indiscriminat de la figura de l’interí i per no tenir mecanismes de control per evitar la seva proliferació. La nova norma habilita processos per estabilitzar el personal temporal que fa anys que treballa en l’administració sense que surtin convocatòries per a la seva plaça. I, d’altra banda, crea indemnitzacions en el cas d’aquells que no superin l’oposició i siguin cessats.

La Generalitat fa més d’un any que negocia amb els sindicats més representatius en la funció pública com articular els processos d’estabilització. El primer i més complex jurídicament és el de concurs de mèrits, que ha resolt aquest divendres per al personal docent. S’hi han consolidat 12.717 places de docents.

Notícies relacionades

El concurs de mèrits permet als interins o a qualsevol persona que s’hi presenti consolidar una plaça de funcionari sense haver de passar per un examen d’oposició previ, únicament acreditant documentalment la perícia i experiència requerides per al lloc. De facto, tal com van quedar constituïts els mèrits a acreditar, és pràcticament impossible que ningú que no hagi sigut interí prèviament pugui consolidar una plaça.

L’objectiu d’aquest macroprocés d’estabilització és reduir l’elevada eventualitat existent des de fa anys en el sector públic. Segons les últimes dades de l’INE, el 31% del total d’ocupats en l’administració són temporals, amb especial incidència en sectors com la sanitat o l’educació. Serveis gestionats per les comunitats autònomes en la seva pràctica totalitat. L’objectiu global és reduir aquesta eventualitat fins al 8%.