Memòria de supervisió

El Banc d’Espanya veu més pròxima l’alça de tipus dels dipòsits

  • El supervisor limita a tot just entre 300 i 400 milions l’exposició a Credit Suisse de la banca espanyola i defensa la seva fortalesa

El Banc d’Espanya veu més pròxima l’alça de tipus dels dipòsits
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La pujada de tipus dels dipòsits bancaris, que fins fa uns mesos «estava en l’horitzó, però no gaire pròxim», està més pròxima després de les turbulències financeres de les últimes setmanes, tot i que encara no se li pot posar data. Així ho ha apuntat aquest dimarts la directora de supervisió del Banc d’Espanya, Mercedes Olano, durant la presentació de la memòria del seu departament del 2022: «Quan hi ha tensions i incertesa, tots no només els bancs intentem retenir estalvis. Els bancs, tot i que tinguin moltíssima liquiditat, voldran retenir-la també».

L’alta funcionària, així, ha apuntat que el seu organisme no ha vist «cap sortida extraordinària» de dipòsits en els últims dies malgrat la tempesta financera, sinó que s’estan comportant de forma «totalment normal». Així, s’estan reduint en els últims temps, però perquè les entitats estan incentivant que els clients portin els diners a fons d’inversió a renda fixa i perquè la inflació «ataca» les rendes de les llars i els fan recórrer als estalvis. I fins i tot si hi hagués peticions elevades de retirades de recursos, «les entitats tenen moltíssima liquiditat per aguantar aquest tipus d’atacs».  

La liquiditat dels bancs espanyols, ha continuat Olano, es reduirà en els pròxims mesos per la devolució d’uns 100.000 milions d’euros de les línies d’emergència per la pandèmia (TLTRO) del Banc Central Europeu (BCE), així com per l’efecte de la pujada de tipus en la renda i els estalvis de les llars. Les entitats, ha assegurat, continuaran tenint una liquiditat molt àmplia malgrat això («Estem relativament tranquils»), però és previsible que comencin a elevar l’interès dels dipòsits en aquest context, sobretot si es produeixen nous episodis de tensió als mercats.

Mercats enredant

Notícies relacionades

Com etan fent autoritats i banquers, Olano també ha defensat la fortalesa en capital i liquiditat de la banca espanyola. «És molt difícil que en un banc espanyol es repliqui el cas del Silicon Valley Bank (SVC), per no dir impossible», ha defensat abans d’apuntar que l’exposició del sector del país a Credit Suisse es limita a tot just entre 300 i 400 milions d’euros. «Si els mercats continuen enredant pot sorgir alguna altra cosa, però en mercats diferents que controlem nosaltres», ha mantingut abans d’afirmar que «els bancs espanyols tenen un model de negoci que és en cert sentit avorrit, però que s’agraeix que sigui avorrit en aquests moments».

Malgrat tot això, ha advertit que els bancs han d’«extremar la prudència i gestionar adequadament els riscos que afronten», així com que han d’«aprofitar la bonança dels resultats per enfortir la seva resiliència mitjançant cobertura de riscos i capitalització de beneficis». Olano, així, va apuntar que els resultats de les entitats van tenir «ja una millora substancial» en el quart trimestre, però que durant el 2023 «previsiblement» podria produir-se un augment de la inflació. Malgrat això, va afegir, l’efecte net en els comptes de les entitats de les pujades de tipus continua considerant-se «per ara» que serà positiu.