Àrea de supervisió
El BCE descarta que la zona euro s’hagi contagiat de la tempesta bancària
El consell de supervisió es reuneix de manera extraordinària després del rescat del First Republic Bank

El consell de supervisió del Banc Central Europeu (BCE) ha descartat aquest divendres que els bancs de l’eurozona hagin patit un contagi de la tempesta bancària d’aquesta setmana, ja que no han experimentat fugues de dipòsits i la seva exposició a Credit Suisse és mínima. Així ho confirmen fonts que estan al corrent de la reunió mantinguda per l’àrea del BCE dedicada a la vigilància dels bancs, una trobada extraordinària per analitzar la situació del sector després del terratrèmol als mercats provocat per les crisis del suís Credit Suisse i els nord-americans Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank i First Republic Bank.
«El consell de supervisió es reuneix per intercanviar impressions i actualitzar els membres sobre esdeveniments recents en el sector bancari», s’ha limitat a confirmar un portaveu de la institució, després de la notícia avançada per ‘Reuters'. Es tracta d’un tipus de trobades monotemàtiques i fora d’agenda molt habituals en l’òrgan que presideix Andrea Enria quan es produeixen situacions extraordinàries de volatilitat i tensió.
De fet, màxims responsables de la supervisió bancària de la zona euro –entre els quals hi ha la subgovernadora del Banc d’Espanya, Margarita Delgado– ja es van reunir a principis d’aquesta setmana, com també ho van fer en nombroses ocasions quan Rússia va envair Ucraïna fa poc més d’un any.
La breu trobada ha servit per intercanviar opinions sobre la situació a través del diàleg i de presentacions sobre l’evolució dels mercats i els bancs. El consell de supervisió, via els bancs centrals nacionals, ha obtingut en els últims dies informació dels bancs sobre la seva situació i la seva exposició a les entitats caigudes, que en general era molt escassa, ja que els bancs nord-americans eren regionals, mentre que Credit Suisse fa dos anys que té seriosos problemes, cosa que ha donat temps a la resta del sector a retallar les seves connexions amb l’entitat helvètica.
Informatiu més que decisori
Com és habitual, donat el caràcter de la reunió, no n’ha sortit cap comunicat o decisió. Sobretot quan aquest dijous ja hi va haver una trobada del màxim òrgan del BCE, el seu consell de govern, que és el competent per prendre decisions de política monetària (com les pujades de tipus) i també les altres mesures més contundents a l’arsenal del Banc Central, com ara aprovar línies extraordinàries de liquiditat.
Malgrat les turbulències financeres, el consell de govern va apujar els tipus en 0,5 punts com tenia previst, però també va voler llançar un missatge tranquil·litzador sobre la situació de la banca. Així, va assegurar que està fent un «atent seguiment de les actuals tensions als mercats» i estar«preparat per respondre com resulti necessari» per mantenir l’estabilitat de preus i financera.
«El sector bancari de la zona de l’euro té capacitat de resistència i posicions de capital i de liquiditat sòlides. En tot cas, el BCE compta amb tots els instruments de política monetària necessaris per subministrar suport de liquiditat al sistema financer de la zona euro si calgués i preservar la transmissió fluida de la política monetària», per dissipar el temor de crisi d’entitats per fugues de dipòsits.
Tensió
Notícies relacionadesLa caiguda del californià Silicon Valley Bank dijous de la setmana passada ha provocat aquesta setmana unes ones expansives a les borses que van sacsejar dimecres al, des de fa anys, malmès Credit Suisse helvètic i van fer tremolar les cotitzacions dels bancs mundials. La reunió dels supervisors del BCE es produeix hores després que els grans bancs nord-americans acudissin al rescat del californià First Republic Bank, en el qual van dipositar 28.200 milions d’euros per reforçar la seva liquiditat.
En la vigília, Credit Suisse va demanar al Banc Central de Suïssa també una línia de liquiditat per valor uns 50.000 milions d’euros. Les dades de dijous van mostrar que els bancs dels Estats Units van sol·licitar quantitats rècord de liquiditat d’emergència a la Reserva Federal en els últims dies i que van augmentar la mida del balanç del banc central després de mesos de contracció.
- Encreuament de dards L’emotiva carta de comiat de Dani Alves i la contundent resposta de Joana Sanz
- Fenomen natural L’Àfrica s’està partint en dos: així quedarà
- 23 d’abril Una ‘badada’ deixa el diumenge de Sant Jordi sense obertura comercial a Barcelona
- Ètica empresarial ¿Què és Gavary Group? Els orígens tèrbols de l’empresa amb seu a Barcelona que coopera amb l’exèrcit rus a Ucraïna
- La batalla per l’alcaldia de Barcelona ERC sondeja el fitxatge de Mercedes Vidal, exregidora d’Ada Colau, per a les eleccions municipals
- Iniciatives La firma energètica de la Generalitat aspira almenys a duplicar el seu pressupost de 25 milions el 2024
- Conflicte a l’est Guerra Rússia - Ucraïna avui: última hora de la guerra un any després de la invasió de Putin
- Primera plana de l’edició impresa La portada d’EL PERIÓDICO del 23 de març del 2023
- Informe de l’IPCC Canvi climàtic: ni dilacions ni traves
- Visita el 30 i 31 El Govern confirma que Sánchez viatja la setmana que ve a la Xina per invitació de Xi Jinping