Fiscalitat

Hisenda deixa per al 2025 la possibilitat de deslliurar de l’IVA els petits autònoms

El secretari d’Estat d’Hisenda afirma que encara no s’ha decidit com afrontar la possible desaparició del règim de mòduls de l’IRPF i adopció d’un règim de franquícia en l’IVA

Hisenda deixa per al 2025 la possibilitat de deslliurar de l’IVA els petits autònoms

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El secretari d’Estat d’Hisenda, Jesús Gascón, va explicar aquest dimecres que hi ha un debat en el Ministeri d’Hisenda per abordar la desaparició del règim d’estimació objectiva (mòduls) pel qual encara tributen a l’IRPF uns 355.000 autònoms amb activitats en sectors com a hostaleria, comerç, taxis, acadèmies, tintoreries, perruqueries i altres petits negocis. També va admetre Gascón que hi ha un debat per aplicar a Espanya l’anomenat ‘règim de franquícia’ de l’IVA, que hi ha a tots els altres països de la UE. Aquest règim podria deixar al marge de les obligacions de l’IVA centenars de milers d’autònoms i pimes amb un nivell de facturació anual per sota de 85.000 euros si s’adoptés el límit màxim que permet la directiva europea que ho regula. «No obstant, el que farem encara no ho sabem», va afirmar Gascón als periodistes després de participar al Congrés Fiscal 2023 organitzat per la firma Lefebvre. 

«És un debat que hauríem de fer aterrar el 2023, per adoptar els possibles canvis legals necessaris el 2024, de cara a la seva entrada en vigor el 2025», va acotar Gascón, sense voler precisar, en tot cas, quin serà la decisió última del Govern sobre la definitiva desaparició del règim de mòduls i sobre l’adopció del règim de franquícia a l’IVA.

En un règim franquiciat, l’autònom o professional queda lliure d’emetre factures amb IVA. No ha de repercutir l’IVA en les seves factures però tampoc es pot deduir l’impost suportat. No hauria de presentar declaracions trimestrals per l’impost, però sí una completa declaració anual sobres les seves operacions. «No és una exempció de l’impost, és una no subjecció», va precisar el secretari d’Estat d’Hisenda.

Grup de treball a l’Institut d’Estudis Fiscals

Gascón es va referir al grup de treball creat en l’Institut d’Estudis Fiscals (IEF) per debatre amb organitzacions d’autònoms i de pimes sobre la desaparició del règim de mòduls i la implantació d’un règim de franquícia de l’IVA, entre altres qüestions. «No és un debat fàcil. Per això hem creat un grup de treball per parlar-lo amb les mateixes organitzacions d’autònoms i pimes», va dir.

En el grup de treball de l’IEF –amb representants de la Direcció General de Tributs, de l’Agència Tributària i de les organitzacions CEOE, Cepyme, CCOO, ATA, UATAE i UPTA– existeix «unanimitat» de cara a la pròxima adopció d’un règim de franquícia de l’IVA i hi ha un ampli consens de cara a fer-ho per a autònoms que facturin per sota de 85.000 euros a l’any, segons va avançar EL PERIÓDICO. Aquest és el límit màxim que permet la directiva europea relativa a l’IVA de les petites empreses que entrarà en vigor el 2025 (85.000 euros, amb caràcter general i 100.000 euros si existexen operacions intracomunitàries).

No obstant, Gascón va reconèixer aquest dimecres que, arribat el cas, una de les qüestions més delicades passaria per la determinació del possible límit per sota del qual un autònom o pime podria acollir-se al règim de franquícia.

Notícies relacionades

«A Espanya, hi ha un debat sobre la possibilitat d’un règim de franquícia dins del possible procés d’eliminació del règim simplificat i d’equivalència de l’IVA», va apuntar després, al mateix fòrum fiscal, el subdirector general de l’IVA del Ministeri d’Hisenda, Ricardo Álvarez. «És una decisió que cal madurar» i que, arribat el cas, «s’hauria d’abordar amb un període transitori», va afegir.

Per al catedràtic i advocat Javier Martín, de F&J Martín Abogados, els possibles avantatges o inconvenients d’un règim franquiciat de l’IVA depèn del tipus d’activitat que s’exerceixi: «Si en l’exercici de l’activitat les quotes d’IVA suportat no són rellevants, sens dubte interessa. En cas contrari, és convenient aplicar el règim general. Caldrà veure cas a cas, però, per a una gran majoria d’autònoms, serà un règim beneficiós», afirma.