Comptes públics

La Generalitat redueix per primera vegada a menys de 30 dies el pagament a proveïdors

La mitjana de liquidació de factures per part de l’Administració catalana l’any passat es va situar en 28,83 dies

La Generalitat redueix per primera vegada a menys de 30 dies el pagament a proveïdors
1
Es llegeix en minuts

La Generalitat i el conjunt del sector públic català van pagar les factures als seus proveïdors en una mitjana de 28,83 dies durant l’any passat, segons la Intervenció General. És la primera vegada que el període mitjà de pagament (PMP) a proveïdors de la Generalitat es compleix abans dels 30 dies que fixa la llei. El 2021 es va situar en 34,71 dies.

Des del 2018, el PMP a proveïdors s’ha anat reduint progressivament, especialment des del 2020, quan el Govern va adoptar un pla per millorar aquesta regla fiscal. El desembre passat es va situar, de fet, en 23,18 dies.

Aquesta xifra se situa 6,82 dies per sota del que estableix la normativa. És, al seu torn, la millor xifra des que es va començar a implantar la nova metodologia de càlcul l’abril del 2018.

Mesures el 2020

Notícies relacionades

El novembre del 2020, el Govern va donar llum verda a un conjunt de mesures per reduir el PMP en els proveïdors de la Generalitat. Entre aquestes mesures destaquen, per exemple, l’eliminació de pràctiques que ocasionen retards en el compliment dels terminis com la fragmentació dels pagaments, i la posada en marxa d’un pla de tresoreria, que, a més de la priorització de les dades de venciment de la factura, també té en compte la naturalesa de la despesa.

També s’implementaran actuacions en l’àmbit dels sistemes informàtics corporatius de la Generalitat i el conjunt del seu sector públic. Finalment, es van impulsar mesures per implementar la factura electrònica i facilitar els pagaments. Actualment, en el conjunt de tot el sector públic de la Generalitat, la factura electrònica ja supera el 95% del total.