Salut
Hawk Biosystems troba la manera d’anticipar en quins pacients de càncer funcionarà la immunoteràpia
La biotecnològica basca valida clínicament la seva tecnologia i obre una ronda de finançament per captar el milió d’euros que necessita per industrialitzar i arribar als hospitals
Doble petita victòria ‘made in Spain’ en la lluita contra el càncer. L’empresa biotecnològica basca Hawk Biosystems ha descobert un fenomen que permet anticipar si a un pacient li funcionarà o no la immunoteràpia (un tractament molt menys agressiu que la ‘químio’ i la radiació) i ha desenvolupat la tecnologia capaç d’identificar-ho. La companyia ha validat clínicament l’avenç entre pacients amb càncer de pulmó i ha arribat a la conclusió que el seu sistema pot multiplicar per tres la taxa de resposta al tractament i duplicar els nivells de supervivència a la malaltia. A més, els primers indicis en melanomes i càncers colorectals i de ronyó apunten cap a la mateixa direcció. «Tothom està buscant solució a un problema que preocupa molt el sistema de salut i nosaltres creiem que l’hem trobat», anuncia el conseller delegat de Hawk Biosystems, Fernando Aguirre.
El problema en qüestió és que la immunooncologia, que bàsicament intenta reforçar el sistema immunitari perquè combati ell sol el càncer, és un tractament molt car que funciona en molt pocs pacients. I que les eines que existeixen per intentar discriminar entre uns i d’altres no estan donant gaire bons resultats. Segons les dades de què disposen Aguirre i el seu equip, només a un terç dels pacients de pulmó se’ls deriva a la immunoteràpia i el 60% no respon al tractament. En canvi, hi ha molts pacients molt afectats per les conseqüències de la quimioteràpia als quals s’ha aplicat immunoteràpia com a últim recurs i ha funcionat a la perfecció.
La companyia, fundada al País Basc per un grup de científics anglesos, dirigida per Aguirre i que té en el seu consell d’administració altres prestigioses figures del sector com Antonio Parente i Antonio Ferrer, ha detectat que és la interacció entre dues proteïnes concretes la que permet saber si la immunoteràpia serà eficaç o no i ha inventat una espècie de microscopi capaç d’identificar aquesta interacció en una biòpsia.
«El que existeix avui dia et permet veure en una ciutat els semàfors que hi ha, però nosaltres veiem si aquests semàfors estan en vermell o en verd», exemplifica el conseller delegat. «I hem descobert que aproximadament a una quarta part dels pacients a qui normalment no es donaria immunoteràpia podrien respondre-hi bé», apunta.
Arribar als hospitals
Notícies relacionadesL’empresa ja ha emprès una prova clínica en hospitals d’Itàlia, França i Holanda i aquest mes la prestigiosa revista Journal of Clinical Oncology en publicarà els resultats favorables. Ara la seva estratègia passa per començar assajos clínics amb grans farmacèutiques per certificar la màquina i industrialitzar la tecnologia per poder portar-la als hospitals. Compten amb 2,5 milions d’euros de l’Agència Espanyola d’Investigació, de la Comissió Europea i del CDTI i han decidit obrir, a més, una ronda de finançament per captar com a mínim un altre milió d’euros d’inversors privats a la plataforma Capital Cell. És el que necessiten per sostenir l’empresa els dos o tres anys que calculen que trigaran a portar l’invent als hospitals.
«L’avantatge és que ho fem a un preu molt similar a les proves que es fan avui dia; no hi ha gaire diferència», afirma Aguirre. «El que volem és incloure aquest 25% de pacients que no s’estan tractant i convertir-nos en una espècie de ‘test’ de segona ronda per veure quins són susceptibles de respondre-hi bé», conclou.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
-
Ofert per
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
- Sánchez demana renunciar a fons de la UE per reconstruir València