És segur i ben tolerat

La Vall d’Hebron prossegueix l’assaig d’un fàrmac contra el càncer de pàncrees després dels bons resultats

La missió del nou tractament és bloquejar la proteïna LIF, que es troba alterada en diversos tipus de tumors

La Vall d’Hebron prossegueix l’assaig d’un fàrmac contra el càncer de pàncrees després dels bons resultats

Joan Cortadellas

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) està portant a terme un assaig clínic en fase II en l’àmbit internacional d’un nou fàrmac, MSC-1, que ja ha donat bons resultats en una primera etapa amb 41 pacients en càncers avançats, alguns de pàncrees.

La missió del nou fàrmac és bloquejar la proteïna LIF, que es troba alterada en diversos tipus de càncer i promou la proliferació de cèl·lules mare tumorals i desactiva la resposta del sistema immune contra el tumor.

En aquesta primera fase de l’assaig ja culminada hi han participat 41 pacients de l’Hospital de la Vall d’Hebron, del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York (Estats Units) i de l’Hospital Princess Margaret de Toronto (Canadà).

Els resultats de l’assaig clínic en fase I, publicats a la revista de l’European Society of Medical Oncology (ESMO), indiquen que l’anticòs MSC-1 desenvolupat pel VHIO és segur i ben tolerat en pacients amb tumors sòlids avançats.

Si bé l’objectiu de la fase I de l’assaig clínic és específicament comprovar la seguretat, en els primers pacients participants els investigadors van observar que en 9 dels malalts (23,7%) el tumor va parar de créixer.

En el cas d’un pacient amb càncer de pàncrees avançat i tractat prèviament amb quatre fàrmacs diferents, es va observar una reducció del tumor del 40% en una de les lesions.

«Els resultats d’aquest assaig avalen la nostra hipòtesi que la LIF podria ser una diana terapèutica per tractar pacients amb tumors sòlids avançats», ha destacat l’investigador del VHIO Joan Seoane.

Notícies relacionades

«De fet, ja hem iniciat un assaig clínic en fase II d’MSC-1 en combinació amb un agent immunoterapèutic, anti-PD-L1, en pacients amb càncer de pàncrees avançat , i els resultats haurien de determinar l’eficàcia antitumoral del fàrmac», ha ressaltat Seoane.

Aquest assaig en fase II l’està portant a terme l’empresa MedImmune / AstraZeneca.