Salut
El sector ‘biotech’ espanyol va captar 180 milions d’euros d’inversió privada el 2021, un 20% més
Les 860 empreses que operen en aquest mercat facturen en total 12.000 milions d’euros i van invertir 900 milions en R+D
«Abans de començar el 2021, tothom sabia, d’una manera o una altra, que entràvem en l’era de la biotecnologia», introdueix Ana Polanco. «El 2021 ha sigut sens dubte l’any de la biotecnologia», completa Ion Arocena. Tots dos, presidenta i director general de l’Associació Espanyola de Bioempreses (AseBio), han presentat aquest dijous l’informe en què ho afirmen i que ho reflecteix: el sector biotecnològic espanyol va tornar a batre el seu propi rècord i va captar 183 milions d’euros d’inversió procedent del capital privat. Aquest volum suposa incrementar d’un 20% les xifres de l’any passat, i això que el nombre d’operacions (unes 40) s’ha mantingut pràcticament estàtic, senyal que les empreses del sector van captar de mitjana més diners en cada operació.
Així, per exemple, l’empresa catalana dedicada a la teràpia gènica Splicebio va tancar una ronda de 50 milions d’euros, el que suposa concentrar més d’un quart del volum total mogut. A més, hi ha quatre empreses més que van captar més de 10 milions d’euros: Imidomics, Universal DX, ADL Bipoharma i Biorizon Biotech.
«En un context marcat per la pandèmia i el seu impacte econòmic, el 2020 ens va sorprendre amb un 50% de creixement respecte a l’any anterior en captació de capital privat, superant els 150 milions d’euros», recull l’informe. «Malgrat això, el 2021 ha superat el rècord del 2020 amb més de 180 milions d’euros de capital aixecat en 41 operacions privades», sintetitza el document.
A més, segons ha assenyalat Polanco en la presentació, les 862 empreses que conformen aquest teixit acumulen una facturació de 12.000 milions d’euros i una activitat que ha generat més de 10.300 milions de renda, el que suposa, diu, el 0,9% del PIB nacional.
Catalunya al capdavant
En aquest sentit, Catalunya torna a ser la comunitat que més empreses biotecnològiques reuneix (el 24% del total), un èxit que implica també concentrar gairebé la meitat dels ingressos totals del sector.
Notícies relacionadesD’altra banda, l’estudi d’Asebio destaca també que la biotecnològica és la indústria amb més intensitat d’inversió en R+D i en la contractació d’investigadors. En total, aquest tipus de companyies van invertir prop de 900 milions d’euros en investigació i desenvolupament, en aquest cas el 2020 (últimes dades disponibles). D’acord amb aquesta radiografia, això suposa un 10% menys que un any abans, una disminució que atribueixen a la pandèmia i l’emergència sanitària. De tota manera, la xifra suposa un 6% de tota la inversió en R+D que hi ha a Espanya.
«Tots aquests èxits són el resultat d’una manera de treballar en col·laboració», ha assegurat Polanco. «Aquesta col·laboració estreta entre tots els actors del sector biotecnològic és el que va fer possible el 2021 i també en aquest 2022 aquesta onada d’innovacions que aporten les solucions que la societat ens demana: avui podem marcar un nou principi amb una visió renovada cap a un futur més sostenible i resilient», ha assenyalat.
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- Els bancs afirmen que no són responsables davant els ‘ciberfraus’
- Les estafes amb falsos QR arriben fins i tot a les cartes de restaurant
- Convulsió al país asiàtic La fiscalia de Corea del Sud prohibeix a Yoon sortir del país
- Cornellà no concedeix els permisos per al concert de Lola Índigo