Hipoteques

Calculadora: ¿com t’afectarà la pujada rècord de l’euríbor?

  • Per a una hipoteca tipus de 150.000 euros a 24 anys i euríbor més 1%, suposarà pagar 3.400 euros més a l’any

Calculadora: ¿com t’afectarà la pujada rècord de l’euríbor?
4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

A falta de dos dies perquè acabi el mes, l’euríbor tancarà el gener en una mitjana d’un 3,33% aproximadament, el seu nivell més alt des del desembre del 2008 (albors de l’anterior gran crisi financera). L’índex al qual hi ha lligades la immensa majoria d’hipoteques a tipus variable a Espanya s’ha tornat a incrementar un mes més des del 3,018% del desembre i acumula una escalada sense precedents d’uns 3,832 punts percentuals des del mínim del -0,502% que va marcar el desembre del 2021.

Calcula la teva quota hipotecària

¿Quant et queda per tornar?

¿Quants anys et queden d’hipoteca?

¿Quin és el teu diferencial sobre l’euríbor?

El seu nivell del gener implica, per a una hipoteca de 150.000 euros a 24 anys amb un tipus d’euríbor més 1% a la qual toqui ser revisada amb la nova dada (normalment les que han de ser actualitzades al març), passar d’una quota mensual de 554 euros a una de 838, és a dir, 284 euros més al mes i 3.408 euros més a l’any. Per a un crèdit de 300.000 euros amb les mateixes característiques, l’alça serà de 1.108 a 1.676 euros: 568 euros més al mes i 6.816 euros més a l’any.

L’euríbor, que mesura teòricament el tipus mitjà que es cobren els bancs entre si per prestar-se diners, va viure el 2022 una pujada inusitada des de la seva creació el 1999. L’índex mira d’anticipar els moviments del Banc Central Europeu (BCE), que, per combatre la inflació, ha portat els tipus de referència al 2,5%, després d’elevar-los quatre vegades des del juliol quan feia 11 anys que no s’incrementaven. L’autoritat monetària va indicar a mitjans de desembre, en un missatge més dur de l’esperat pel mercat, que preveu continuar encarint el preu del diner, de manra que l’euríbor encara té cert recorregut a l’alça. De fet, aquest dijous aprovarà amb tota probabilitat una nova pujada, que el mercat espera que sigui de 0,5 punts més.

Quotes disparades 

En conseqüència, les quotes hipotecàries van estar a l’alça tot el 2022, si bé entre el novembre passat i a mitjans del 2023 és quan més s’incrementen. Tot i que hi ha crèdits per a la compra de vivenda a tipus variable que es revisen cada sis mesos, la majoria ho fan una vegada a l’any. Les quotes pugen si l’euríbor és més alt que un any abans el mes que serveix de referència per revisar el crèdit. La raó que els increments més marcats es comencessin a produir al novembre és que normalment s’utilitza com areferència l’euríbor de dos mesos abans de la revisió.

A partir del novembre passat, així, les revisions s’estan fent amb un tipus que voreja i supera el 3% (més el diferencial firmat quan es va contractar el crèdit), unes pujades fortíssimes que es prolongaran durant més o menys un any. Si es compleixen les previsions dels experts, les pujades de les quotes començaran suaument a ser menys pronunciades entorn de l’estiu i de manera més clara a l’octubre i al novembre, quan aquestes diferències interanuals de l’euríbor es vagin reduint al comparar-se l’índex amb nivells més alts, els de la segona meitat del 2022. 

Així que l’euríbor continuarà donant males notícies als hipotecats a tipus variable aquest any. Els analistes preveuen que pujarà fins a marcar un màxim d’entre el 3,5% i el 4%. Amb tot, que aquesta estimació es compleixi dependrà que també ho faci l’escenari sobre el qual està basada. És a dir, que la inflació vagi afluixant i els bancs centrals puguin, en conseqüència, frenar la pujada dels tipus d’interès oficials, un supòsit sotmès a una elevada incertesa. 

Pla del Govern

Notícies relacionades

Aquests forts increments expliquen el pla pactat recentment pel Govern i els bancs. Per a fins a un milió de famílies de rendes baixes (fins a 25.200 euros a l’any) i mitjanes (fins a 29.400 euros anuals), han acordat una sèrie de mesures que el sector s’ha compromès a aplicar, com la congelació de quotes, els allargaments de termini i els períodes de carència en el pagament del capital amb tipus més baixos.

La pujada dels tipus oficials i de mercat no només està passant factura als ja hipotecats, sinó també als que estan firmant nous crèdits per comprar una casa. El tipus mitjà de les noves hipoteques es va situar en el 2,7% al novembre, última dada disponible. Es tracta de l’interès més car des del novembre del 2014 i suposa una forta pujada en comparació a l’1,44% de dotze mesos abans. Amb tot, els bancs espanyols tenen el tercer tipus més baix de la zona euro, només per davant de Malta (2,32%) i França (1,91%).