Balanç anual

La inversió immobiliària a Barcelona caurà entre un 20% i un 30% aquest any, segons la consultora CBRE

Els resultats del 2022 han sigut bons i el mercat de les oficines segueix a l’alça

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

La inversió immobiliària caurà aquest any a Barcelona entre un 20 i un 30%, segons les estimacions de la consultora CBRE. El 2022 va tornar a ser un any de rècord, amb 3.586 milions d’inversió, gairebé al mateix nivell que el 2021, tal com han explicat aquest dimecres dos responsables de l’empresa. «La capital catalana serà recordada l’any passat per rècords històrics. Hem consolidat la posició de Champions League superant els 3.500 milions d’euros i ara arriba un canvi de cicle que no té perquè ser pitjor, hem entrat en la normalitat, amb la inflació que ens demostra que els diners costen diners i això requerirà un temps de reajustament», ha analitzat el cap de CBRE Barcelona, Xavier Güell.

S’estima que la contractació al mercat barceloní per a aquest 2023 caurà un 10%. Aquest càlcul, ha explicat en la presentació de l’informe ‘Reial Estate Market Outlook 2023’, es realitza després de constatar que, des d’octubre, s’estan alentint les operacions i, com que normalment es triga entre sis i nou mesos a culminar-se, la repercussió es notarà entre el primer i el segon trimestre d’aquell any. Això respondria al context macroeconòmic, la guerra entre Rússia i Ucraïna, l’increment dels tipus d’interès i l’elevada inflació, tot i que estimen que en la segona meitat de l’any es recuperarà el bon ritme.

Motor de la inversió

La responsable d’investigació de l’oficina CBRE de Barcelona, Marta Tarrío, ha afegit que les oficines continuen sent la inversió immobiliària que més volum de negoci generen, amb un pes del 30% sobre el total, si bé ha perdut força respecte a l’any passat (46%). El sector ‘Living’ (residències d’estudiants o edificis destinats a lloguer), en canvi, ha guanyat importància, passant d’un pes del 17% el 2021 a un 28% el 2022. El segment d’‘Industrial i Logístic’ ha irromput com un dels principals motors de la inversió, amb un pes del 18% sobre el total, segons les dades facilitades per CBRE.

El sector d’Oficines ha tancat el 2022 amb una inversió de 1.100 milions d’euros, un 36% menys que en el període anterior, que va ser especialment bo perquè es van materialitzar també moltes de les operacions paralitzades per la pandèmia, ha recordat Tarrío. Malgrat la caiguda experimentada el 2022, la xifra d’inversió en oficines ha sigut la quarta millor dada del registre històric, per darrere del 2007 (1.933 milions), el 2021 (1.682) i el 2019 (1.502).

El ‘boom’ del 22@

Notícies relacionades

El districte del 22@ de la capital catalana ha concentrat el 2022 més del 60% de la inversió, en una tendència iniciada el 2019, quan aquest submercat va concentrar per primera vegada més de la meitat de la inversió en oficines. Xavier Güell ha concretat que aquesta explosió es deu sobretot a l’activitat que es dona al nord de la Diagonal.

La contractació d’oficines el 2022 a Barcelona ha ascendit a 304.000 metres quadrats, una mica per sobre de la xifra de l’any anterior. En el cas de l’Industrial i Logístic, malgrat constatar que a la ciutat de Barcelona no hi ha sòl i cal buscar-lo en la segona o tercera corona metropolitana, ha sigut per primera vegada un dels tres motors de la inversió, amb 662 milions d’euros transaccionats el 2022, pràcticament el doble de la xifra del 2021.