Mercat immobiliari

Així serà el mercat de la vivenda el 2023: això és el que passarà amb els preus

El sector mantindrà l’impuls malgrat la tempesta econòmica: les compravendes i les hipoteques es moderaran, tot i que els preus no baixaran

Així serà el mercat de la vivenda el 2023: això és el que passarà amb els preus
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Es continuen firmant més hipoteques. De fet, les operacions sobre vivendes van augmentar un 9,3% el novembre passat respecte al mateix mes del 2021, segons les dades difoses aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Tanmateix, l’increment de l’euríbor, que se situa per sobre del 3%, ha provocat un canvi de tendència al mercat hipotecari quant al tipus de préstec. El 34,6% de les hipoteques sobre vivendes es van constituir el novembre passat a tipus variable, alhora que el 65,4% es van firmar a tipus fix, el percentatge més baix des del juny del 2021, detalla l’INE. Amb la inflació alta i la previsió a la baixa de l’economia espanyola de cara al 2023, tal com va apuntar el Fons Monetari Internacional (FMI), ¿com evolucionarà el mercat de la vivenda durant aquest any?

El sector mantindrà l’impuls d’anys anteriors, malgrat la tempesta econòmica. Així ho apunten els experts. Després de l’aturada lògica per la pandèmia, la compravenda de vivenda va iniciar una tendència a l’alça que encara continua: en els 11 mesos del 2022 (últimes dades disponibles) ja s’han superat les 600.000 transaccions, i el 2021 es van registrar 565.523 operacions, la xifra més alta des del 2007.

Tornada al 2019

«Parar aquesta tendència d’un dia a l’altre serà molt complicat. Tot i així, és probable que les xifres es moderin i tornin a ser semblants a les del 2019», apunta el subdirector general de la Unió de Crèdits Immobiliari (UCI), José Manuel Fernández, en declaracions a RTVE. Llavors, el nombre d’operacions de compravenda es va situar al voltant de les 500.000, segons l’INE. «Crec que és una xifra bastant interessant tenint en compte la població que té Espanya», afegeix l’expert.

Els preus «no baixaran»

Respecte als preus, i d’acord amb la moderació de les transaccions, el subdirector de la UCI considera que «s’ajustaran» en el primer i segon trimestre de l’any. «Però això no vol dir que baixaran», recalca. El motiu és que només les grans ciutats han arribat al pic de preus de la crisi immobiliària del 2008. En canvi, a les capitals de província tenen encara recorregut a l’alça.

Es firmaran menys hipoteques

Notícies relacionades

La previsible desacceleració en la compravenda de vivenda incidirà directament en les hipoteques. «El mercat hipotecari és la conseqüència del mercat immobiliari. Si es venen cases, hi haurà finançament, i si les cases es venen menys, aquest indicador descendirà conseqüentment», assenyala el president de l’Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, també a RTVE.

Així, l’expert considera que «el mercat es ressentirà» durant els pròxims mesos: «Calculem que es poden registrar entorn d’un 10% d’operacions menys que el 2022», recalca González, que ho atribueix a la pujada dels tipus i la incertesa econòmica. Per això l’equilibri entre els préstecs fixos i variables està canviant i l’opció de contractar una hipoteca mixta està de moda.

Temes:

Vivenda Preus