Conseqüències de la inflació

El pacient zero de la nova crisi immobiliària

Els economistes d’Oxford alerten d’un col·lapse del preu de les vivendes d’àmbit global

  • Increïble pis a la venda a Barcelona per 185.000 euros: amb l’ascensor a la cuina

  • Superestafa immobiliària a Catalunya: el fiscal reclama fins a més de 20 anys de presó

El pacient zero de la nova crisi immobiliària
1
Es llegeix en minuts

Els preus de la vivenda a Espanya continuen pujant. Però ho fan a un ritme més moderat que els últims mesos perquè la inflació i l’augment dels tipus d’interès estan refredant el mercat, que augura una nova crisi immobiliària. Els experts d’Oxford Economics assenyalen que hi haurà un canvi de tendència i que, per compensar un euríbor de les hipoteques pels núvols, el valor de les vivendes caurà. Alguns afirmen que això no hauria d’arrossegar el sector a una recessió. Tanmateix, alguns països d’Europa ja pateixen una important correcció dels preus dels immobles.

És el cas de Suècia, el pacient zero del nou col·lapse immobiliari. El valor de la vivenda ha disminuït un 12% des de principis d’any, segons l’índex HOX elaborat per Valueguard al país nòrdic. Només a l’octubre, la baixada va ser d’un 3%. A més, els bancs i entitats financeres locals suggereixen que els preus seguiran en caiguda lliure fins a finals del 2023, fins a reajustar-se un 20%.

Les hipoteques a tipus variable arrosseguen el mercat

És veritat que els preus havien tocat sostre i això havia portat les famílies a endeutar-se per sobre de les seves possibilitats. Que l’euríbor s’hagi despertat després d’anys en negatiu i que ara se situï en el 2,233% tampoc ha ajudat, ja que les hipoteques a tipus variable s’han encarit.

Notícies relacionades

Aquest comportament l’ha patit especialment Suècia, ja que el 44% del seu mercat residencial està lligat a aquest tipus de préstecs, segons la Federació Hipotecària Europea. Altres països tampoc se salvaran de la patacada, auguren els economistes d’Oxford, ja que també comparteixen aquest comportament. És el cas dels Estats Units, Austràlia o Nova Zelanda i el Regne Unit.

Col·lapse immobiliari d’àmbit global

¿Hi haurà un col·lapse immobiliari a Espanya per una caiguda sobtada en el preu de la vivenda? Els economistes d’Oxford no ens esmenten, però alerten del perill que grans potències pateixin aquesta situació: poden provocar un efecte dòmino que arrasi amb el sector de la vivenda d’àmbit global.

Temes:

Vivenda Suècia