Resultat del 2022

Bankinter guanya 560 milions gràcies a l’alça de tipus i les més baixes provisions

  • El banc dirigit per María Dolores Dancausa aconsegueix avançar un any el benefici previst per al 2023

Bankinter guanya 560 milions gràcies a l’alça de tipus i les més baixes provisions

Fernando Villar

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Bankinter va guanyar 560,2 milions d’euros l’any passat, un 58% menys que els 1.333,1 milions que va obtenir el 2021, que incloïen una plusvàlua de 895,7 milions per la sortida a borsa de la seva filial Línea Directa. Excloent-ne aquest resultat extraordinari, el benefici del 2022 va augmentar un 28,1% gràcies a la millora d’ingressos propiciada per l’alça de tipus d’interès i l’increment de la cartera de crèdit, així com per les més baixes provisions per afrontar futures pèrdues creditícies i sentències judicials adverses després de l’esforç extraordinari realitzat en els pitjors anys de la pandèmia. El resultat recurrent, així, va ser el més gran en els seus gairebé 60 anys d’història. Malgrat això, ha caigut el 2,9% en borsa.

L’entitat ha aconseguit avançar un any el seu objectiu previst per a aquest 2023 de superar els seus resultats previs a la pandèmia (els 551 milions del 2019) malgrat no comptar des del 2021 amb l’aportació majoritària de la seva filial asseguradora Línea Directa. La seva consellera delegada, María Dolores Dancausa, ha assegurat que el banc veu el 2023 «amb optimisme malgrat els múltiples reptes» i ha deixat entreveure que confia a superar aquest any el resultat del passat: «Aniran en bona línia, esperem un bon any si res es torça».

L’executiva, això sí, ha tornat a carregar contra l’ impost’ a la banca impulsat pel Govern central, que costarà entre 80 i 100 milions d’euros a la seva entitat aquest any i el que ve, repetint l’argument que és «injust, arbitrari i confiscatori». Com sol ser habitual, també ha advertit sobre les «debilitats estructurals» de l’economia espanyola, ha afirmat que les mesures del Govern central no van en la «direcció» correcta per corregir-les, i s’ha mostrat confiada que els governants –«no sé si aquests o d’altres»– es veuran obligats a esmenar-lo. Així mateix, ha defensat que els beneficis empresarials són bons per a tota la societat i ha alertat contra els «cants de sirena» que els demonitzen.

Més crèdit i ingressos

El banc controlat per Jaime Botín va elevar la seva cartera de crèdits un 9,1% (5,3% a Espanya, sis vegades més que la mitjana del sector, i creixements més alts en les seves petites filials a Portugal i Irlanda). Això, junt amb l’incipient efecte de la pujada dels tipus oficials i de mercat per l’alça de la inflació, va permetre que els ingressos bàsics (marge d’interès) milloressin un 20,5%, fins als 1.536,7 milions. Per la seva banda, les despeses del banc van augmentar un 7,6%, fins als 918 milions, a causa d’una bonificació extraordinària pagada a la plantilla.

Notícies relacionades

Això, sumat a l’aportació més gran al Fons de Garantia de Dipòsits espanyol i al Fons d’Únic de Resolució europeu, va fer que la pujada del resultat d’explotació del negoci augmentés menys que els ingressos: un 16%, fins als 1.166 milions. Tanmateix, el descens de les provisions (-18%, fins als 381 milions, sobretot per les més baixes dotacions per a sentències adverses per hipoteques multidivises i targetes ‘revolving’) va fer que el resultat abans d’impostos millorés un 46%, fins als 785 milions. L’augment en el pagament de tributs pels guanys més grans i l’absència d’aportació de Línea Directa explica que la millora final del benefici recurrent fos del 28%. 

Com a conseqüència de tot això, la rendibilitat sobre capital del banc es va situar en el 12%, des del 9,6% de l’any abans (29% amb la plusvàlua de Línea Directa). Gràcies al fet que els ingressos van pujar més que les despeses, l’eficiència del grup va millorar al 44% (40,5% a Espanya) i el banc espera abaixar-la al 43% aquest any. El seu capital es va mantenir en el 12% i la morositat va tornar a baixar del 2,24% al 2,1%, amb una cobertura (pes de les provisions sobre els actius problemàtics) que va ascendir al 66,3%. La seva acció va pujar en l’exercici un 39%, cosa que afegida als dividends suposa una rendibilitat anual del 45% per als seus accionistes.