Aturades el 25 de gener

La vaga d’inspectors se li complica a Díaz: s’hi sumen més sindicats

  • Els convocants tenen previst parar de nou el 25 de gener per reclamar més personal, més recursos i millores salarials

La vaga d’inspectors se li complica a Díaz: s’hi sumen més sindicats
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La vaga d’inspectors i subinspectors de Treball se li complica a la vicepresidenta segona Yolanda Díaz. Més sindicats s’han sumat al cicle de protestes convocat a finals de l’any passat per reclamar més personal, més recursos i millores salarials per a la ‘policia laboral’. A la convocatòria de CCOO, CIG, Sitss, Sislass i Usess s’hi han afegit UGT, Csif i Upit. L’única central de pes que es manté al marge de la vaga és el Sindicat Estatal de Subinspectors d’Ocupació i Seguretat Social (Seslaess), amb fort pes entre els subinspectors. El 25 de gener està prevista la segona jornada d’aturades, després de la primera, celebrada al desembre.

És el primer cicle de vaga que interpel·la tots els empleats públics del cos de la Inspecció de Treball, tant inspectors, com subinspectors i administratius, en la història de la institució. I arriba després d’un any de malestar laboral latent, que gairebé acaba ja el 2022 amb aturades. Llavors els sindicats les van desconvocar amb l’objecte d’un acord que no va arribar i ara tornen a la càrrega. La seva principal reivindicació és que el Govern els doti de més personal per atendre la creixent càrrega de feina assumida pel cos després de les aprovació de múltiples normatives, des de l’última reforma laboral fins a la vigilància dels plans d’igualtat, entre d’altres.

Segons les últimes dades de la mateixa Inspecció de Treball, el 2020 el cos disposava de 2.005 inspectors i subinspectors, que han de controlar una població de treballadors de 20,2 milions de persones. És a dir, més de 10.000 treballadors per agent. Una proporció criticada per les centrals i que s’ha vist agreujada per l’augment de legislació laboral aprovada els últims anys. Mentrestant, i segons dades de la mateixa vicepresidenta segona, l’activitat inspectora ha augmentat el 355% durant el seu mandat al capdavant de Treball.

Notícies relacionades

Sobre la disponibilitat de recursos, els sindicats convocants de les aturades critiquen que el 2022 «s’ha malgastat més del 20% del pressupost recollit l’any passat per a la Inspecció de Treball que ha quedat sense executar», segons sostenen en un comunicat. «Obtenint l’organisme la pitjor ràtio de la seva història quant a execució pressupostària i desaprofitant una oportunitat singular per dotar de cos les mesures compromeses a l’acord del juliol del 2021», afegeixen. 

Si el Ministeri de Treball, com a ens responsable de la Inspecció, i el d’Hisenda, com a responsable de funció pública, no arriben a un acord amb els sindicats que permeti desconvocar les aturades, el 25 de gener hi haurà una altra jornada de vaga. I el 22 de febrer també estan previstes aturades a la ‘policia laboral’. «L’atipament de la plantilla és patent», alerten els sindicats.