Primers 11 mesos

El trànsit total de mercaderies del port de Barcelona creix un 7% fins al novembre

La infraestructura barcelonina ha arribat als 65 milions de tones i 2,2 milions de creueristes

El trànsit total de mercaderies del port de Barcelona creix un 7% fins al novembre

ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

El trànsit total de mercaderies al port de Barcelona ha augmentat un 7% interanual entre gener i novembre, i ha arribat als 64,96 milions de tones, segons ha informat la institució aquest dimarts. Fins a l’agost havia sigut de 48,7 milions de tones, amb un increment del 9,9% respecte al mateix període del 2021, mentre que a finals de setembre el creixement interanual era del 8,4%. Es confirma, llavors, que la infraestructura portuària barcelonina continua creixent però ho fa de forma més moderada.

En un comunicat, l’autoritat portuària assegura que els diferents segments de trànsit han tingut un comportament positiu en aquests 11 primers mesos del 2022, amb una especial rellevància dels líquids a granel, que creixen un 23,2%; els automòbils, que registren un increment del 10,7%, i les unitats de transport intermodal (UTI), amb una pujada del 6,9%.

Menys importació i exportació

S’ha mantingut el trànsit de contenidors en els mateixos nivells que al llarg de l’any anterior. Així, en el període gener-novembre s’ha registrat un moviment de 3,24 milions de  TEU (contenidor estàndard de 20 peus), un 0,2% més que l’any anterior, quan es va aconseguir un trànsit de 3,23 milions de TEU. El trànsit de contenidors manté les xifres positives gràcies al bon comportament dels trànsits, que han crescut un 6,3%.

En canvi, els contenidors d’exportació i importació cauen un 4,1%. Les exportacions de contenidors plens s’estan veient afectades per, entre altres raons, el bloqueig comercial que el Govern d’Alger manté amb l’Estat. En el cas de les importacions, desprès d’uns mesos de fort creixement sostingut s’han frenat en les últimes setmanes. Això és degut, principalment, als elevats nivells d’estocs de les empreses, «una situació que s’està normalitzant», asseguren.

2,2 milions de creueristes

En l’àmbit dels líquids a granel, el trànsit registrat ha estat de 13,88 milions de tones. En aquest apartat destaca la gasolina, amb un augment del 98%, i el gas natural, amb un 34,5%. Els sòlids a granel creixen un 0,6% i sumen 4,1 milions de tones. En aquest cas, destaca el bon comportament de les potasses (+75,5%) i dels cereals i farines (+61,9%).

Notícies relacionades

Un altre dels trànsits que més creix fins al novembre és el de les UTI, que sumen un total de 390.819. Destaca el positiu comportament del trànsit insular, que creix un 18%. Quant al trànsit de vehicles, entre gener i novembre han passat pel port de Barcelona 505.958 automòbils nous, i registren un creixement del 10,7%. Malgrat que el trànsit de vehicles continua encara allunyat dels nivells del 2019, al novembre s’ha superat la barrera de les 500.000 unitats, a les quals no es va arribar en tot l’exercici del 2021.

En passatgers, els creueristes han sumat 2,2 milions i els passatgers de línia regular (ferris) han arribat als 1,5 milions.