Iniciativa

El Govern destinarà 12 milions a incorporar el català al món digital

La Conselleria d’Empresa injectarà tres milions a l’any a l’anomenat projecte Aina

El Govern destinarà 12 milions a incorporar el català al món digital

QUIQUE GARCÍA / EFE

1
Es llegeix en minuts

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha anunciat que el Govern destinarà 12 milions d’euros per reforçar i impulsar el projecte Aina fins al 2026, una iniciativa d’incorporació del català al món digital.

Es tracta del desplegament d’un pla plurianual a quatre exercicis per impulsar el projecte, a raó de tres milions per any fins al 2026, a fi de donar-li «continuïtat, estabilitat i seguretat», ha afirmat el conseller en declaracions als periodistes aquest dilluns al Barcelona Supercomputing CenterCentre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS).

Amb aquests recursos s’aconseguirà que «tot el talent que participa [en el projecte] tingui la seguretat que, com a mínim fins al 2026, hi haurà prou recursos com per continuar treballant en aquesta mateixa línia», ha afirmat Torrent.

El conseller ha defensat la importància d’una eina com Aina perquè «el català es juga el seu futur en bona mesura en l’àmbit digital», per la qual cosa veu clau aprofitar la intel·ligència artificial i les tecnologies lingüístiques per oferir elements a les empreses per desenvolupar els seus serveis i solucions en català.

«Volem que el català tingui les mateixes possibilitats que qualsevol altra llengua en l’àmbit digital. El que hem de fer és ensenyar les màquines a entendre i relacionar-se en català. Volem que ens puguem dirigir a les màquines en català», ha remarcat.

 Ha posat en valor que amb Aina s’ha construït el «corpus textual més important en català» i que s’ha treballat en models lingüístics perquè les empreses i organitzacions incorporin el català en el seu desplegament tecnològic.

Notícies relacionades

El director del Barcelona Supercomputing Center (BSC), Josep Maria Martorell, ha qualificat de «notícia excepcional» l’anunci d’aquesta inversió de 12 milions d’euros fins al 2026, perquè permetrà retenir l’equip que treballa actualment en el projecte i continuar desenvolupant noves tecnologies.

 Ha explicat que s’han començat a desenvolupar els primers models d’algoritmes per atraure el sector empresarial i que vegin «que es pot arribar a fer» i que l’objectiu és treballar a llarg termini i fer créixer la infraestructura del ‘software’ per generar veu en temps real i que entengui perfectament el català.

Temes:

Català