Indústria

El Govern negocia amb una vintena de projectes d’inversió estrangera en el sector dels xips

L’aposta d’aquestes companyies suposaria una inversió de 1.600 milions d’euros i la creació de 1.800 llocs de treball

El Govern negocia amb una vintena de projectes d’inversió estrangera en el sector dels xips

Aina Martí / ACN

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Catalunya vol fer de la indústria dels xips semiconductors una aposta estratègica. Després dels anuncis aquest any que Intel, Cisco i Monolithic Power Systems (MSP) instal·laran en la comunitat importants centres de disseny, el Govern pretén anar un pas més enllà i aconseguir que aquest territori guanyi molt més pes en el sector i que concentri també altres parts de la seva cadena de valor. De moment, segons ha especificat aquest divendres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la institució treballa amb 22 potencials projectes d’inversió estrangera a Catalunya en aquest àmbit que, si es materialitzessin, suposarien una inversió de 1.600 milions d’euros i la creació d’aproximadament 1.800 llocs de treball en els pròxims dos o tres anys.

Així ho ha traslladat el líder de l’executiu català a unes 50 figures implicades en el sector (empreses, universitats i altres agents de l’ecosistema) amb les quals s’ha reunit per analitzar la situació de la indústria, establir aliances que reforcin l’ecosistema, alinear els interessos de les parts i projectar un pla de futur per fomentar el sector.

En aquesta trobada, Aragonès ha explicat que Catalunya té ja 86 empreses dedicades al sector dels semiconductors que facturen en total 160 milions d’euros, a més de 12 centres d’investigació. En total, 104 companyies i entitats que donen feina a 4.400 persones, la majoria, persones que investiguen en aquest àmbit en la comunitat.

«Aquestes xifres són una notícia excel·lent», ha valorat el president. «Aquest procés de recuperació de la competitivitat en la indústria dels semiconductors a escala global i europea ja ha començat i hem de posar en valor la contribució que està fent Catalunya», ha afegit.

Base al sud d’Europa

Per la Generalitat, Catalunya és el territori que reuneix més actius per situar-se com a base del desenvolupament de la indústria dels semiconductors a Espanya i al sud d’Europa. El líder de l’executiu català relaciona aquesta posició amb tenir un teixit industrial dels més sòlids i diversificats, comptar amb l’ecosistema tecnològic i digital més madur de la regió i disposar d’infraestructures de referència i de les qualitats per atraure treballadors del sector.

Notícies relacionades

«Disposem de tots els ingredients per fer un pas endavant», ha manifestat Aragonès. «Catalunya és un dels territoris del sud d’Europa que més actius reuneix per convertir-se en la base de la indústria dels semiconductors en aquesta part del continent», ha afegit.

En aquest sentit, la vintena de projectes d’inversió que té el Govern sobre la taula es veuen com un factor clau per consolidar aquesta posició. «És un projecte àmpliament treballat i desitjat que suposaria fer un gran salt per a la indústria i economia catalanes, especialment per a tot aquest ecosistema», ha conclòs el president.