Tecnologia

La catalana Ideaded obrirà la sala blanca de xips més gran del sud d’Europa

La companyia ha destinat 12 milions a la instal·lació, amb què crearà 100 llocs de treball i preveu ampliar-la en el futur

La Generalitat atorgarà a l’empresa amb seu a Viladecans un crèdit de 6 milions i una ajuda de 217.488 euros més

La catalana Ideaded obrirà la sala blanca de xips més gran del sud d’Europa
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

L’empresa catalana Ideaded obrirà a Viladecans (Baix Llobregat) la sala blanca de semiconductors privada més gran del sud d’Europa. La companyia, que sigut visitada aquest dijous pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els consellers d’Empresa, Roger Torrent, i d’Economia, Natàlia Mas, haurà invertit 12 milions d’euros en aquesta instal·lació.

La sala blanca, que és un espai especialment dissenyat per obtenir baixos nivells de contaminació i amb el qual compten també productors de satèl·lits, entrarà en funcionament a principis de l’any que ve. Les instal·lacions es destinaran al desenvolupament continu, proves i producció de sèries curtes de microxips dissenyats per la companyia (de cinc a 20 milions anuals). En una primera fase, l’empresa contractarà un centenar de treballadors altament qualificats, principalment enginyers.

Ideaded preveu a mitjà termini ampliar fins als 2.500 metres quadrats la superfície d’aquest equipament. Aquest projecte suposaria una inversió de fins a 200 milions i la creació d’uns 500 llocs de treball. Per ara, Aragonès ha anunciat que la Generalitat, a través d’Avançsa i l’Institut Català de Finances (ICF), atorgarà un crèdit de 6 milions a la companyia i una ajuda de 217.488 euros en la línia de reindustrialització de la Direcció General d’Indústria. El Govern considera el projecte, que també compta amb el suport d’Acció, «altament estratègic per a Catalunya».

La companyia va iniciar la seva tasca d’investigació i desenvolupament (R+D) el 2015 per produir els seus propis microxips. Una de les senyes d’identitat de la seva tecnologia és que els semiconductors que s’han desenvolupat no es produeixen utilitzant, que és el recurs més habitual a la producció d’altres companyies, si no que es basen en altres materials orgànics, cosa que permet reduir costos d’elaboració i garantir alhora el màxim nivell de qualitat.

Ideade se centra actualment en el desenvolupament de xips per a la internet de les coses (IoT). En aquest sentit, està tancant acords amb grans empreses globals de sectors com les telecomunicacions, el comerç al detall i l’automoció.

Notícies relacionades

La nova sala blanca forma part de les instal·lacions d’Ideade a Viladecans, que té un total d’uns 7.000 metres quadrats de superfície. L’empresa va néixer a Girona, i des dels seus inicis s’ha centrat en el R+D. En l’actualitat té una trentena de treballadors, uns 90% dels quals compten amb un doctorat.

El Govern recorda que aquest projecte se suma a la recent inversió anunciada per Cisco, que ha triat Barcelona per al disseny dels seus xips a la UE i MonolithicPower Systems, que crearà 150 llocs de treball qualificats amb l’ampliació de la seva presència a Catalunya. També destaca el projecte d’Intel, que obrirà un laboratori de microxips al Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), institució amb la qual Ideaded també està en contacte, igual com la Unversitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Barcelona (UB).