Ciutats intel·ligents

El fons Patrizia començarà a invertir en infraestructures públiques a Espanya

  • La companyia estudiarà projectes de fins a 150 milions d’euros, com la carretera de peatges que ja mantenen a Múrcia, un sistema de gestió eficient de residus o un desplegament de fibra òptica

  • La firma disposa de 1.500 milions d’euros per a inversions d’aquest tipus als països que formen part de l’OCDE

El fons Patrizia començarà a invertir en infraestructures públiques a Espanya

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

El fons d’inversió Patrizia entra formalment en el sector de les infraestructures a Espanya. Aquesta companyia, sobretot coneguda pels seus projectes immobiliaris (és darrere d’una de les operacions més grans de l’any en el segment de les residències d’estudiants i ha comprat aquest 2022 1.500 vivendes per llogar a Barcelona), ha decidit obrir-se aquí a cofinançar projectes públics que tinguin a veure amb l’enllumenat, la gestió de residus, la fibra òptica, la digitalització o les carreteres, entre molts d’altres. Disposa de 1.500 milions d’euros dividits en dos fons de 750 milions per fer-ho a escala global, tot i que l’únic límit és destinar a tot estirar 150 milions d’euros per projecte. A Itàlia, mercat que els serveix de referència en el cas d’Espanya, porten 300 milions destinats a apostes d’aquest estil.

Aquí la primera inversió d’aquest estil ha sigut una carretera de peatges a Múrcia, però ja estudien dues operacions de 25 i 50 milions d’euros aproximadament relacionades amb la fibra òptica i amb un sistema de recollida de residus intel·ligent.

«El problema d’aquests projectes és que necessiten molt capital, i molts municipis no tenen diners o no poden endeutar-se més per finançar-los: aquest és el rol principal de Patrizia», expliquen la directora de Patrizia Infrastructures, Phoebe Smith, i el director d’inversions de la mateixa divisió, José Artiles.

En aquest sentit, el que proposa Patrizia és postular-se com a soci inversor per a iniciatives d’aquest estil. Es plantegen tant arribar a acords amb empreses tecnològiques per presentar-se a concursos públics, com finançar iniciatives privades que ja estiguin en converses avançades amb ajuntaments. «L’objectiu a Espanya és replicar el que estem fent a Itàlia: allà hem adquirit dues companyies d’enllumenat públic i ara treballem amb uns 100 ajuntaments sobretot de municipis petits», resumeix Artiles.

Smart city

Notícies relacionades

D’aquesta manera, presentar-se per exemple a un concurs per operar l’enllumenat públic mitjançant llums led i sensors que ajudin a fer més eficient el sistema es converteix en una porta d’entrada per acabar col·laborant amb l’ajuntament en moltes altres àrees. «Gestió eficient dels residus, posar càmeres de seguretat als carrers principals perquè el municipi tingui millor control del que està passant a les zones més transitades, posar infraestructures perquè els ciutadans tinguin una wifi pública gratuïta, carregadors de vehicles elèctrics...», enumeren els dos directius. Al final, la meta de fons és accelerar l’arribada de la ciutat intel·ligent i, de fet, la companyia ha centrat la seva recent participació a l’Smart City Expo World Congress de Barcelona a promocionar aquest nou rol.

En definitiva, «Patrizia vol actuar com a inversor –explica la firma–, en un moment en què molts ajuntaments i regions necessiten finançament per ser més sostenibles o millorar la seva infraestructura digital». «Som un inversor immobiliari que vol involucrar-se de forma important en el segment de les infraestructures», diuen.