Proposta dels experts

El Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya demana que se suprimeixin els polígons industrials en desús

Els experts asseguren que són àrees petites i buides que s’han construït per interessos locals, no supramunicipals

El Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya demana que se suprimeixin els polígons industrials en desús

MARC VILA

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Només el 17% dels 948 municipis catalans no té sòl per a activitat econòmica. Això vol dir que pràcticament totes les ciutats i pobles de Catalunya tenen un polígon industrial en el seu terme municipal. Aquesta realitat, lluny de ser una bona notícia, llasta la competitivitat de les empreses, segons ha denunciat aquest dimarts el Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya (CAdIC), un òrgan col·legiat format per contractistes, enginyers i Foment del Treball.

En total, a Catalunya hi ha 1.750 polígons que ocupen una superfície de més de 32.000 hectàrees de terreny, dels quals en l’àrea metropolitana de Barcelona n’hi ha 725 amb més de 16.700 hectàrees. El vocal del CAdIC, Ramon Arandes, ha explicat que s’han construït «en funció dels interessos municipals, sense tenir en compte l’urbanisme o els interessos supramunicipals». I ha descrit: «Són àrees petites, mal ubicades i amb normes urbanístiques dispars, moltes de buides, degradades i que no donen resposta a les demandes de les empreses».

Discoteques o mesquites

Per aquesta raó, des de l’òrgan assessor han reclamat que es reordeni aquest àmbit, se suprimeixin els polígons industrials que siguin ineficaços i es compactin les àrees veïnes. «S’han col·locat a prop de les ciutats, però sense tenir en compte el transport públic. Són un contenidor d’activitats que no tenen res a veure amb l’activitat industrial, serveis que molesten, com les discoteques o activitats religioses com les mesquites», ha prosseguit Arandes.

El CAdIC es va crear el 2017 i és una iniciativa de l’Associació Catalana d’Empreses d’Enginyeria i Consultoria (ASINCA), la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), Foment del Treball i la Fundació Cercle d’Infraestructures.

Demanda de parcel·les grans

A l’informe sobre la situació presentat aquest dimarts, l’organisme ha lamentat que moltes d’aquestes àrees d’activitat econòmica no donen resposta a la demanda actual, ja que cada vegada més les empreses demanen parcel·les superiors als 10.000 metres quadrats, i la normativa urbanística és «generalment molt rígida i incompatible amb uns processos industrials dinàmics».

Notícies relacionades

Per això, ha assenyalat que un marc supramunicipal «possibilitaria un millor aprofitament de les potencialitats reals del territori», tot i que seria necessari establir un mecanisme de redistribució dels impostos, com ara ocorre amb els municipis que comparteixen una nuclear, ha exemplificat. «Tindria, també, una positiva incidència en la gestió del territori i en la reducció de la mobilitat generada, tant de mercaderies com de persones», ha assenyalat.

El CAdIC considera que és necessari fomentar una estreta col·laboració publicoprivada, tant a l’hora de planificar com al gestionar els actius existents.