Pla de contingència

El Govern limitarà el preu del gas per a les calderes de les comunitats de veïns

La vicepresidenta Teresa Ribera promet un «nivell de protecció equivalent al de la tarifa regulada (TUR)»

El Govern limitarà el preu del gas per a les calderes de les comunitats de veïns
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern limitarà el preu del gas natural que paguen les comunitats de veïns amb calderes comunitàries, segons declaracions de la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. «Una de les qüestions que vam abordar en el pla de contingència és la contenció del preu a les factures dels consumidors amb caldera compartida, a les comunitats de propietaris», va dir Ribera dijous passat. L’objectiu, segons la vicepresidenta, és que aquests usuaris tinguin «un nivell de protecció equivalent» al que tenen des de fa un any «els consumidors de la tarifa regulada de gas (TUR)».

A Espanya hi ha 1,6 milions de llars amb calderes comunitàries, la coneguda com a calefacció central. Aquest tipus d’usuaris han de contractar una tarifa al mercat lliure per a ‘grans consumidors’ perquè per la seva mida i demanda d’energia –més de 50.000 quilowatts a l’any– no es poden acollir a la tarifa regulada (TUR) dirigida als consumidors domèstics. Fins ara, les dues tarifes tenien preus similars. La crisi energètica ha disparat el preu del gas al mercat internacional i el Govern va decidir el setembre de l’any passat contenir el creixement de la tarifa regulada (TUR) al limitar el creixement del preu de la matèria primera, que s’actualitza cada trimestre, al 15%, agreujant encara més les diferències en el cost de les dues.

«Hi ha greuge comparatiu entre els consumidors domèstics que utilitzen una caldera individual que es poden acollir a la TUR i la resta», defensa el president del Consell General d’Escoles d’Administradors de Finques, Pablo Abascal. Tant és així que un consumidor domèstic es pot acollir a la tarifa regulada i pagar entorn de 59 euros per megawatt hora, mentre que un altre usuari amb unes condicions semblants que tingui calefacció central haurà de pagar 160 euros per megawatt hora, segons explica el vocal del Col·legi d’Administradors de Finques de Madrid, Pablo Ruiz. Segons els càlculs d’aquesta organització, un usuari que la tardor-hivern del 2020-2021 va pagar 600 euros de factura de gas haurà de pagar aquest any gairebé 3.000 euros, gairebé cinc vegades més.

«Està clar que no podem entrar a l’hivern en condicions amb què ens podríem trobar moltes més famílies amb problemes seriosos per escalfar casa seva i, per tant, amb un risc de pobresa energètica tèrmica que no és desitjable per a ningú. Ens sembla que això és insostenible», va indicar Ribera dijous després d’asseverar que aquesta seria una de les mesures del pla de contingència. El passat 20 de setembre, el Govern va aprovar, a més, una rebaixa de l’IVA del 21% al 5% per a la factura del gas que aplica també per a les calderes comunitàries.

Notícies relacionades

El Consell de Ministres preveu abordar aquest dimarts el pla de contingència, segons van indicar a Europa Press fonts ministerials. El punt de partida serà el Pla d’Emergència del Sistema Gasista Espanyol, que estableix escenaris d’acció en casos de problema greu en el subministrament de gas, però adaptat a la situació excepcional actual i a un possible tall de subministrament rus. Segons diverses fonts, el document inclourà dos escenaris centrals. Un de reducció del consum de gas voluntari i un altre de retallada del consum obligatori del 6,4%, en comptes del 7% avançat en un inici pel Govern, que aplicarà en cas que la Unió Europea declari la situació d’emergència, tal com va recordar amb Brussel·les al juliol. En cap cas hi haurà obligacions per als usuaris domèstics i la indústria, però sí recomanacions de consum.

El focus de les mesures es dirigiran a buscar l’estalvi i l’eficiència, però també a contribuir a la seguretat de subministrament comunitària, a través de l’intercanvi d’energia com la connexió entre Cartagena i Barcelona amb Itàlia i l’ampliació dels gasoductes existents amb França, així com a accelerar la tramitació d’energies renovables, també en el cas del biogàs, per impulsar la velocitat de la seva incorporació. Es tractarà d’un document viu que inclourà mesures normatives ja aprovades pel Consell de Ministres, com la creació del mecanisme d’interrompibilitat per als grans consumidors, però també altres que no seran d’aplicació immediata.