Preus a l’alça (i virals)

Quatre euros per una coliflor: ¿«crim organitzat» o apte per a totes les butxaques?

Un usuari denuncia a Twitter l’elevat valor d’aquesta verdura, per la qual el consumidor paga al supermercat fins a tres vegades més que al mercat majorista

Quatre euros per una coliflor: ¿«crim organitzat» o apte per a totes les butxaques?

Pexels

2
Es llegeix en minuts

Els preus segueixen en una tendència alcista que ‘desnuquen’ i empobreixen qualsevol. A més, el valor d’alguns aliments supera amb escreix la pujada del 13,8% que a aquest sector va marcar l’IPC a l’agost. Va passar a l’estiu amb les síndries i els melons, que es van posar pels núvols: costaven gairebé el doble que l’any passat i en alguns supermercats van arribar als 10 euros. Ara, és el torn de la coliflor. És en boca de Twitter per un tuit denúncia que ja és viral. I no precisament pel gust que té.

L’usuari @onedollarpizza va tuitejar dimecres: «Una coliflor a quatre euros en un supermercat. A Mercamadrid no passa d’1,5 euros el quilo. Als agricultors no els paguen ni 50 cèntims... la cadena de distribució és, senzillament, crim organitzat». Va ser taxatiu. Va acompanyar el text amb una imatge, on s’aprecia que el producte és dels supermercats BM del grup Uvesco.

Pes ni preu per quilo especificats a l’etiqueta

A la web de l’empresa, que compta amb 240 establiments a Espanya, majoritàriament distribuïts al País Basc, Navarra i la Comunitat de Madrid, la polèmica coliflor també està a la venda. Com a la imatge del tuit, que en 24 hores ja suma més de 10.400 ‘likes’, només està indicat el preu de la peça. Enlloc es fa referència al pes que té o quin és el valor per quilo, cosa que ha incrementat més l’enuig a les xarxes socials. Però, ¿quatre euros per una coliflor és un ‘crim’ o és un preu realista?

La pujada de preus dels aliments evidencia la importància de les infraestructures que connecten la producció agrària amb els consumidors. El director general de Mercabarna, Jordi Valls, ja va avisar al juliol: «Per abaratir l’alimentació cal abaixar els costos energètics». A més, cal assenyalar que no és l’època d’aquesta verdura, que es cultiva entre novembre i abril.

El consumidor paga fins al triple

Notícies relacionades

Aquest dijous, el preu de la coliflor al mercat majorista és de 0,90 euros el quilo. En canvi, el valor és més gran quan arriba als supermercats: 2,31 euros a Mercadona (1,22 €/kg), i 2,98 euros a Dia (1,35 €/kg). A Casa Ametller, una unitat costa 3,49 euros (1,94 €/kg).

Hi ha preus més alts: 3,51 euros a El Corte Inglés (1,95 €/kg) i 3,78 euros Carrefour (1,89 €/kg). En tots aquests casos, les empreses indiquen el preu per quilo.