Pujada dels preus

Inflació a l’agost: els aliments acumulen una pujada anual del 13,8%

La inflació va baixar del 10,8% al 10,5% a l’agost i es va situar una dècima per sobre de la dada avançada per l’INE a finals del mes passat

La pujada de preus de l’electricitat es va accelerar a l’agost, fins a arribar a una taxa del 60,6%

Inflació a l’agost: els aliments acumulen una pujada anual del 13,8%

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El preu de les gasolines va permetre una lleugera moderació de la inflació l’agost, que va passar del 10,8% de juliol al 10,5%, segons la dada definitiva de l’índex de preus de consum (IPC) publicat aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que se situa una dècima per sobre de la dada del 10,4% avançada pel mateix organisme el 30 d’agost. Electricitat, aliments i preus turístics van continuar pressionant sobre una inflació que situa Espanya com el novè país amb una taxa més alta entre els 19 de la zona euro, on la mitjana a l’agost va marcar un rècord històric del 9,1%. En particular, segons les dades de l’INE corresponents al mes d’agost, el grup d’aliments i begudes no alcohòliques llança una pujada anual dels preus del 13,8%. La inflació arriba al 25,6% en la llet; el 24% en l’oli; el 22,4% en els ous; el 21,7% en els cereals i derivats i el 15,2% en el cas del pa. El pollastre acumula una pujada anual del 17,6% i el peix, del 9,9%

La pujada del 13,8% del grup d’aliments i begudes no alcohòliques és tres dècimes superior a la del juliol i la més alta des del començament de la sèrie, el gener de 1994. També accelera la pujada de l’electricitat, amb una taxa anual que passa del 49,4% del juliol al 60,6% de l’agost, mentre que el gas manté la seva inflació en el 23,8%. Els carburants sí que moderen la seva taxa d’inflació: a l’agost van ser el 79,1% més cars que el mateix mes de l’any passat. És una pujada molt important, però una mica menor que la del 95,7% que llançava el mes de juliol. En el cas dels paquets turístics, la pujada dels preus va passar del 17,9% de juliol al 20,4% a l’agost.

Segons les dades publicades per l’INE, la taxa anual de la inflació subjacent, que exclou els preus més volàtils d’energia i aliments no elaborats, augmenta tres dècimes a l’agost, fins al 6,4%.

L’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) situa la seva taxa anual en el 10,5%, dues dècimes inferior a la del mes anterior. El mes d’agost la taxa de variació anual de l’IPC a Impostos Constants (IPC-IC) es va situar en l’11,2%, set dècimes per sobre de la registrada per l’IPC general.

Notícies relacionades

Des del Ministeri d’Economia es confia que la desacceleració de la inflació a l’agost sigui el principi d’un camí que continuï en els pròxims mesos. Observen que els pics d’inflació s’han registrat els mesos de març, quan Putin va iniciar la guerra, i juny, quan Rússia va reduir el subministrament de gas a Europa i interpreten que la desacceleració de la pujada de preus coincideix amb la posada en marxa dels paquets de mesures del Govern.

Per comunitats autònomes, les taxes d’inflació més elevades s’acumulen a Castella-la Manxa (12,6%), Extremadura (11,5%) i La Rioja (11,4%). A Catalunya la inflació va baixar a l’agost al 10,2%, una dècima menys que al juliol. La taxa més baixa és a Madrid (9,3%, davant el 9,6% del juliol).

Temes:

IPC