Política econòmica

Calviño xifra en 2,6 punts de PIB anuals l’impacte del Pla de Recuperació

Els càlculs de l’Executiu són que aquestes inversions i reformes mobilitzin entre 30.000 i 40.000 milions addicionals

Calviño xifra en 2,6 punts de PIB anuals l’impacte del Pla de Recuperació

Europa Press

2
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha xifrat en 2,6 punts de PIB a l’any l’impacte conjunt de les inversions i reformes del Pla de Recuperació durant els 10 anys vinents, en el període 2021-2031.

Segons ha explicat davant la Comissió Mixta (Congrés-Senat) per a la Unió Europea (UE), a la qual ha acudit per informar de l’evolució del pla, les estimacions de l’Executiu són que aquestes inversions i reformes mobilitzin entre 30.000 i 40.000 milions addicionals a les que hauria tingut l’economia espanyola en absència del Pla.

En el cas de les reformes, Calviño n’ha xifrat l’impacte aquest mateix any en 6 dècimes de PIB, que el 2023 passaria a 1,5 punts i arribarien a suposar 3 punts addicionals a finals de la primera dècada des del desplegament d’aquest pla, el 2031. De totes elles, Calviño ha assegurat que la que més impacte té en termes de creixement de l’economia espanyola és la reforma laboral, en termes d’estabilització macroeconòmica, augment de l’activitat, del consum i la reducció de la desigualtat o precarietat. Les següents reformes amb més impacte, ha dit, són aquelles centrades en el capital científic i tecnològic, capital humà, l’autonomia estratègica, empreses i climes de negoci i capital social.

Respecte de les inversions, el càlcul de la vicepresidenta econòmica és que les convocatòries ja realitzades fins ara superen els 2,2 punts percentuals de PIB, amb la previsió que es mantingui o fins i tot s’intensifiqui el ritme de llançaments. «En això tenen un paper molt important les comunitats autònomes», ha dit. Les previsions exposades pel Ministeri d’Assumptes Econòmics en el Congrés passen perquè el pes de les inversions del Pla de Recuperació propulsin en dos punts addicionals el PIB el 2024. Aquell any, entre inversions i reformes, el Govern estima que 3,5 punts del PIB siguin conseqüència del pla.

Efecte contracíclic

Notícies relacionades

Quant a les expectatives, Calviño ha destacat com durant l’any passat va ser «particularment significatiu com a efecte contracíclic», i ha posat l’exemple de les inversions de béns d’equipament i propietat intel·lectual, factors que segons el parer de la vicepresidenta primera han sigut «motors de la recuperació» després de la pandèmia.

Gràcies a les expectatives generades a partir del pla, Calviño ha assenyalat que la inversió productiva en béns d’equipament i propietat intel·lectual va suposar en l’últim trimestre de l’any passat un 17% més que si no s’hagués comptat amb el Pla. En aquest sentit, ha assenyalat que les expectatives entre els agents econòmics relacionades amb el Pla de Recuperació van esperonar el PIB, i van arribar a un pic de gairebé 1 punt de PIB en l’últim trimestre de l’any passat, amb 0,8 punts de més.