Fiscalitat autonòmica

El Govern carrega contra el PP per «abaixar impostos als rics»

Calviño defensa el model de l’Executiu de gravar els beneficis extraordinaris de bancs i energètiques per ajudar els col·lectius vulnerables

La invitació de Juanma Moreno als empresaris catalans a tributar a Andalusia després del final de l’impost de patrimoni enerva el Govern

El Govern carrega contra el PP per «abaixar impostos als rics»

Juan Barbosa / Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’anunci del president d’Andalusia, Juanma Moreno, de bonificar al 100% l’impost sobre el patrimoni a la seva comunitat autònoma i d’abaixar la tarifa de l’impost sobre la renda aquest mateix any en un 4,3% per compensar part de la inflació, ha provocat una reacció contrària en el Govern, que ha sortit en tromba contra la proposta fiscal del PP. «Ja sabem quin és el model fiscal del PP: abaixar els impostos als rics en una destructiva carrera a la baixa que ens empobreix a tots», ha afirmat aquest dimarts la vicepresidenta primera, Nadia Calviño. En una roda de premsa, junt amb el ministre d’Economia de Portugal, Antonio Costa Silva, la vicepresidenta primera ha contraposat «el model fiscal del PP» al de l’Executiu, que –segons va explicar Calviño– està impulsant nous gravàmens sobre els beneficis extraordinaris de les energètiques i de la banca «per obtenir recursos amb què ajudar els col·lectius més vulnerables i afavorir un repartiment més just» de les actuals dificultats econòmiques.

El president andalús ha explicat que amb la seva decisió busca atraure contribuents d’alt poder adquisitiu cap a Andalusia i aquest dimarts ha llançat una invitació expressa per atraure els empresaris catalans: «A Catalunya hi ha impost de successions, aquí no; a Catalunya hi ha impost de patrimoni, aquí no, i a més aquí no ens independitzarem mai, perquè som part orgullosa d’Espanya», ha dit el president andalús en un fòrum a la capital sevillana amb el lema ‘Sevilla en verd’. La crida als empresaris catalans ha causat evident malestar en el Govern i en la patronal Foment del Treball. «Que deixin els catalans en pau. Catalunya decidirà els seus impostos sempre tenint en compte les necessitats dels catalans, no entrant en una subhasta populista que no aporta res», ha exclamat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.  En la mateixa línia, des de Bilbao, la portaveu del Govern basc, Bingen Zupiria, ha afirmat que Euskadi «no participarà en la pesca dels rics» i ha recordat que el País Basc es recapta per aquest tribut 150 milions d’un total de 16.000 contribuents, cosa que suposa el 0,28% de la població basca.

De tota la resposta orquestrada pel Govern contra la iniciativa andalusa només se n’ha desmarcat el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, quan ha advocat per una centralització fiscal més gran per evitar el «despropòsit» d’una competència autonòmica a la baixa. La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, s’ha desmarcat clarament de la proposta d’Escrivá, que ha qualificat d’«opinió personal». Rodríguez ha preferit centrar-se en les idees força sobre les quals l’Executiu ha carregat aquest dimarts contra «el model fiscal del PP» impulsat per Isabel Ayuso a Madrid, per Juanma Moreno a Andalusia, i pel mateix líder popular, Alberto Núñez Feijóo, que també havia assumit el compromís electoral de suprimir l’impost sobre el patrimoni a Galícia.

Tant la ministra Isabel Rodríguez, com la vicepresidenta Calviño, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, o la vicepresidenta Teresa Ribera han sortit en tromba aquest dimarts contra el PP amb l’argument que «perdona impostos» a les grans fortunes i restar recursos per finançar les polítiques públiques de què es beneficien, sobretot, les classes mitjanes i baixes de la societat. «Vostès beneficien el 0,2% dels contribuents d’Andalusia, davant el restant 99,8%, als quals priven de 120 milions que ara es recapten per a sanitat, educació o dependència», ha dit la ministra Montero en el Senat volent remarcar que la supressió de l’impost de Patrimoni només beneficiarà una part molt petita de la població andalusa.

Notícies relacionades

La vicepresidenta Calviño ha criticat que el PP, en un moment en el qual es necessiten reforçar els serveis públics, hagi anunciat com a «mesura estrella» l’eliminació de l’impost de patrimoni que grava les grans fortunes. Calviño ha reconegut que, en un primer moment, després de conèixer l’anunci de Moreno va pensar que es tractava «d’una broma pesada», ja que el context econòmic marcat pel repte de la inflació requereix un suport als més vulnerables i el reforç dels serveis públics. «No donava crèdit», ha admès la vicepresidenta. «Ja sabem quin és el model fiscal del PP: abaixar els impostos als rics en una destructiva carrera a la baixa que ens empobreix a tots», ha afirmat Calviño. La ministra d’Hisenda també ha desqualificat la proposta del PP per emprendre una rebaixa de la tarifa de l’IRPF en els seus primers trams (fins a 40.000 euros) amb què corregir l’efecte de la inflació (cosa que es coneix com a deflactar la tarifa de l’impost). Segons Montero una mesura d’aquest tipus és inflacionista, no beneficia les famílies més vulnerables (que estan exemptes de l’impost) i sí a les de rendes més altes.

Si la proposta de Moreno ha servit per sumar veus socialistes contra «el model fiscal del PP», també ha aglutinat el front dels populars. «Seré el pitjor malson de les persones que intentin apujar els impostos a Madrid», ha dit la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, després d’escoltar l’opinió d’Escrivá contra el «despropòsit» de la competència fiscal a la baixa que lidera aquesta comunitat autònoma.