La pujada de tipus del BCE alentirà la compra d’immobles i hipoteques el 2023

  • El mes de maig es van formalitzar 63.921 compravendes, cosa que suposa una variació interanual del 7,33%, segons dades del Consell General del Notariat

La pujada de tipus del BCE alentirà la compra d’immobles i hipoteques el 2023
1
Es llegeix en minuts

El 2023 es preveu que es produeixi un alentiment en la compra d’immobles i hipoteques per la pujada de tipus del Banc Central Europeu (BCE) en resposta a la inflació. Això provocarà una moderació de la pujada del preu de la vivenda, segons les conclusions de la taula rodona amb el nom ‘Pujada de tipus i possible recessió: ¿Com afectarà les hipoteques i el sector immobiliari?’ organitzada per Nuclio. El mercat immobiliari és dels mercats que ofereix més gran seguretat, així com unes bones rendibilitats d’entorn del 6,43%, segons dades de Pisos.com.

En l’acte, moderat per l’experta en hipoteques Montse Cespedosa i en el qual també han participat Silvia Escámez Romero, CEO de Finteca i Nuria Rocamora, CEO de MyInvestor, s’ha explicat que, després d’uns primers mesos de l’any en què s’han experimentat uns alts nivells de compravenda de vivendes i malgrat la resistència del sector immobiliari, es preveu que hi hagi un descens de la demanda durant el segon semestre del 2022 i al llarg del 2023. En aquest sentit, només el mes de maig es van arribar a formalitzar 63.921 compravendes, cosa que suposa una variació interanual del 7,33%, segons les últimes dades publicades pel Consell General del Notariat.

Ferran Font, director d’estudis i portaveu de Pisos.com, ha apuntat que això es produeix per diversos factors com l’estalvi acumulat durant la pandèmia, una demanda molt activa, el valor refugi en el que s’ha convertit l’immobiliari i la imminent pujada de tipus. En relació amb la inversió immobiliària, ha destacat que la vivenda se situa com una opció molt millor que les lletres del Tresor o els bons, atès el seu baix interès.

Notícies relacionades

L’elevada inflació, l’alentiment de la construcció de vivenda nova i la cada vegada menor disponibilitat d’oferta de segona mà són només alguns dels motius que estan provocant que molts inversors apostin pel sector immobiliari, convertint-se així en un actiu refugi.

Finalment, quant a la possibilitat d’un escenari de crisi al sector, Font descarta una bombolla immobiliària com la del 2008: «A la bombolla es van concedir durant anys un 150% d’hipoteques respecte a les compravendes, mentre que en l’actualitat estem per sota del 75%».