Energia

Posar la rentadora a la nit ja no és el més barat

La compensació pel límit al gas eleva el preu de la llum a hores nocturnes i amenaça els hàbits acabats d’adquirir per molts consumidors

Posar la rentadora a la nit ja no és el més barat

FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Posar una rentadora a la nit ja no és sinònim d’estalvi. Un any després que el Govern i la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) revolucionessin la factura elèctrica al dividir el preu de la llum segons l’hora del consum i quan molts consumidors havien adaptat ja els seus hàbits per consumir electricitat a la nit, l’anomenada ‘excepció ibèrica’ dona un tomb a una realitat que ha durat poc. El període nocturn passa a ser un dels més cars del dia, després de l’hora punta per excel·lència, entre les 21 i les 22 hores, mentre que el període de preus baixos es redueix a les primeres hores de la tarda, entre les 15 i les 17 hores.

El motiu d’aquest canvi és perquè la compensació pel límit al preu del gas al mercat elèctric és més elevada en les hores de menor consum (a la nit) que en les de més consum (pel dia). «A la nit, com que no hi ha energia solar i ha sigut un mal any hidrològic, si hi ha poc vent, les energies fòssils ocupen un percentatge molt alt de la generació i al dividir la compensació d’aquella hora entre els consumidors, al ser pocs, aquesta [compensació] resulta molt alta», explica el director general de Transició Ecològica de la Comunitat Valenciana, Pedro Fresco.

Només cal veure qualssevol de les gràfiques que publica diàriament l’operador del mercat ibèric (OMIE) sobre aquesta compensació per entendre’n l’efecte. El preu més alt sempre sol ser entre les 4 i les 6 del matí i el més baix, entre les 15 i les 17 hores. Això és així perquè a primera hora de la tarda succeeixen dues coses, la demanda és més alta, per tant, l’import de la compensació està més repartit, però sobretot perquè és el període amb més generació solar i, per tant, menor generació fòssil.

Hi pot haver dies que aquesta tendència variï. La clau és el vent, perquè a la nit no hi ha sol. Però Fresco avisa que l’estiu no és una època especialment ventosa, «excepte que hi hagi una borrasca», per això es poden preveure preus nocturns en les pròximes setmanes que es mantindran alts per a la compensació. Una cosa diferent serà el que passarà a la tardor, quan l’eòlica comenci a funcionar a ple rendiment. Llavors, és probable que el percentatge renovable s’acceleri i la compensació sigui inferior. «L’estiu no és l’ideal per al mecanisme, el normal és que funcioni millor segons vagin passant els mesos», afegeix.

El preu que paga per l’electricitat un consumidor regulat amb una tarifa PVPC està format per tres variables principals: el preu del mercat diari (subhasta), que sol ser normalment més barat a la nit que durant el dia; el preu dels peatges i els càrrecs, que són més elevats durant el dia que a la nit i que ara estan continguts per evitar un increment més alt en el preu final, i el preu de la compensació a les centrals de cicle combinat per la diferència entre el límit al gas i el cost real, que és més car a la nit que durant el dia.

El resultat d’aquesta equació dependrà de la quantitat de generació fòssil del dia, del preu del gas i del nombre de consumidors afectats per l’ajust de la compensació al gas. Tal dia com avui és més barat posar una rentadora entre les 10 i les 13 hores (en plena hora punta) que haver-la posat entre les 3 i les 8 del matí (hora vall). «Ja no serà la rentadora a les 3 de la matinada, ara és millor a les 3 de la tarda», confirma Fresco.

Un any de canvis

El Govern i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) van trigar dos anys a crear el mecanisme que establia tres franges horàries –hora punta, de 10 a 14 i de 18 a 22 hores; hora pla, de 8 a 10, de 14 a 18 i de 22 a 0.00 hores, i vall, de les 0.00 fins a les 8 hores, dies festius i caps de setmana–. El sistema va tenir una enorme controvèrsia perquè les hores de més consum eren les més cares i les de menor consum, les més barates, malgrat que aquest és precisament el seu objectiu: fomentar el canvi d’hàbit dels consumidors per, així, alleugerir la corba de càrrega de la xarxa elèctrica.

Notícies relacionades

Tanmateix, la fatal coincidència entre la seva entrada en vigor i l’augment dels preus del gas natural (per la reducció del flux de Rússia) va portar el Govern que aquests trams es mantinguessin menys de quatre mesos: de juny a setembre. El 14 de setembre, amb diversos rècords de la llum sobre l’esquena, el Ministeri per a la Transició Ecològica va posar en marxa noves mesures per reduir el preu de la factura elèctrica. Entre les quals, la reducció del 96% dels càrrecs del rebut, que s’assumirien amb la retallada dels ‘beneficis caiguts del cel’ a les elèctriques, tot i que la retallada mai va ser tan alta i que va fer desaparèixer les diferències de preus entre hores, tot i que la nit continuava sent el període més barat del dia.

El gener d’aquest any, l’Executiu va reduir aquesta rebaixa del 96% dels càrrecs al 30,9% i això va portar les franges horàries a mantenir-se desaparegudes, tot i que les hores punta es van elevar lleugerament per sobre dels tres mesos anteriors, però molt lluny dels preus del període punta del juny del 2021. El més barat continuaven sent les hores nocturnes, tot i que va començar a unir-s’hi llavors també la primera part de la tarda (entre les 15 i les 17 hores) per l’entrada en generació de nova energia solar. Ara, el mecanisme ibèric torna a forçar un canvi en les regles del joc i la nit desapareix com un període barat per deixar només la tarda.