S’anunciarà dilluns

El límit màxim del mercat elèctric pujarà de 3.000 a 4.000 euros

L’alça afectarà tots els mercats europeus i entrarà en vigor d’aquí quatre setmanes

El límit màxim del mercat elèctric pujarà de 3.000 a 4.000 euros
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

A l’espera que Espanya i Portugal imposin un límit al preu del gas que s’utilitza per produir electricitat, el límit màxim del mercat elèctric s’elevarà dels 3.000 euros per megawatt-hora actuals als 4.000 euros per megawatt-hora, segons confirmen fonts del mercat a El Periódico. Aquesta variació entrarà en vigor d’aquí unes quatre setmanes i afectarà tots els mercats europeus, inclòs l’espanyol i el portuguès.

Es tracta d’una qüestió tècnica i no política. La normativa europea diu que si el preu del mercat supera el 60% del màxim establert (3.000 euros per megawatt-hora en aquest cas) «en almenys una unitat de temps de mercat (hora) en un dia en una zona de subhasta individual o a diverses zones de subhasta» s’ha de modificar aquest preu màxim. I això va ocórrer per primera vegada a Europa dilluns passat, dia 4 d’abril, quan el preu de la llum al mercat majorista francès va vorejar els 3.000 euros per megawatt hora entre les set i les nou del matí, amb uns preus de 2.712,99 i de 2.987,78 euros per megawatt hora, pel descens de les temperatures i l’aturada de la meitat de les centrals nuclears franceses.

Llavors es va activar el mecanisme que obliga els mercats europeus a incrementar aquest preu màxim en 1.000 euros per megawatt-hora i passar, així, dels 3.000 euros actuals, a 4.000 euros a partir de les «cinc setmanes següents» al dia en què es va superar el llindar fixat. Això serà el 9 de maig, mentre que l’anunci sobre el canvi per part dels operadors del mercat elèctric es produirà el dilluns 11 d’abril.

El preu mínim es mantindrà sense variacions en els -500 euros per megawatt-hora, una xifra a la qual mai s’ha acostat cap país, de moment; tot i que molts, com ara Alemanya, França o Bèlgica sí que han conegut el fet de tenir preus mitjans horaris negatius, i fins i tot també algun dia preus mitjans diaris en negatiu.

A Espanya, el preu més alt assolit en una hora es va registrar el passat 8 de març, dia amb el preu mitjà diari més alt fins ara (544,98 euros per megawatt), quan entre les 19 i 20 hores va vorejar els 700 euros per megawatt-hora, una xifra mai vista que es va produir un dia després que el preu del gas natural en el mercat ibèric de gas assolís el rècord al tancament de de 214,36 euros per megawatt-hora, deu vegades superior a la mitjana del gas natural des de l’entrada en funcionament d’aquest mercat.

Límit de 180 euros

Notícies relacionades

Fins al 6 de juliol de l’any passat, el preu límit al mercat majorista espanyol era de 180 euros per megawatt-hora de màxima i 0 euros de mínima, una anomalia ibèrica que no es va arribar a superar fins al 16 de setembre, quan ja el màxim era un altre, i el mercat majorista va arribar a un preu de 188,18 euros per megawatt-hora, però tampoc s’havia vorejat. Fins aquesta data el rècord històric havia sigut de 103,76 euros per megawatt-hora l’11 de gener del 2002.

Feia temps que la Comissió Europea perseguia Espanya perquè modifiqués aquests límits i harmonitzar, així, tots els mercats europeus. I l’operador de mercat OMIE va portar a terme diverses consultes públiques, el 2019 i el 2020, per testar el pols dels diferents agents. La primera d’aquestes consultes va tenir un resultat «dispar» entre els seus participants: «Mentre que els ‘traders’ i grups dominants verticalment integrats consideraven insuficient i preferien igualar els límits d’oferta al límit actual (-500 €/MWh i – 3000 €/MWh), els comercialitzadors independents, grans consumidors i alguns representants preferien mantenir una regla d’actualització progressiva des d’un valor inferior». La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va considerar la proposta «adequada» perquè «permet un millor alineament» amb la resta d’Europa.