Transport

L’AVE arribarà a Astúries el maig del 2023

L’arribada de l’alta velocitat al Principat està vinculada a l’obertura de la variant de Pajares

L’AVE arribarà a Astúries el maig del 2023

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

L’Alta Velocitat arribarà a Astúries el maig del 2023, segons ha confirmat aquesta tarda la ministra de Transportes,Raquel Sánchez, a Adrián Barbón, en la reunió que tancava la «marató» de visites ministerials a Madrid del president del Principat. És a dir, el primer viatge coincidirà amb les setmanes immediatament anteriors a les eleccions municipals i autonòmiques, si es confirma el termini donat per la titular de la cartera de Transports.

L’arribada de l’alta velocitat a Astúries està vinculada a l’obertura de la variant de Pajares, una obra que està en proves i per a la qual el Govern central havia estudiat fins ara el primer semestre com a estimació per a la posada en servei. Barbón ja havia avançat ahir que esperava obtenir de Raquel Sánchez «una data en termini» per a la nova connexió ferroviària d’Astúries amb Lleó, que donarà carpetada a l’actual traçat vuitcentista entre Lleó i Astúries.

La marató de reunions del president Barbón amb els ministres de Transport, Presidència, Transició Ecològica, Indústria i Agricultura va néixer del malestar que van provocar en el Govern asturià les conclusions de l’informe que va detallar LA NUEVA ESPAÑA, diari que pertany al mateix grup que aquest diari, sobre l’execució dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), que situaven Astúries en uns percentatges molt baixos, «unes dades absolutament inacceptables», segons el parer del mateix Adrián Barbón.

Notícies relacionades

Les proves de seguretat del nou traçat ferroviari entre Astúries i Lleó suposen l’últim pas abans de l’obertura comercial d’una connexió llargament reivindicada a la regió i de la qual es va posar la primera dovella simbòlica el 2004, durant el govern de José María Aznar. El calat del túnel que travessa la serralada Cantàbrica es va materialitzar durant el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero, però l’obra va ser objecte de retards i sobrecostos per diversos problemes com les inundacions, sobretot en un dels túnels, o el corriment de terres en un pendent de Campomanes.

La finalització d’aquestes proves de seguretat, indispensables i de caràcter preceptiu per a l’obertura d’un tram que en gran part discorre sota la serralada Cantàbrica, coincidirà amb les setmanes prèvies a la celebració de les eleccions autonòmiques i municipals que se celebraran l’últim diumenge del mes de maig del 2023.

Temes:

Astúries AVE