Propostes de la patronal

Les cinc mesures de la distribució contra l’alça de preus

La patronal dels supermercats reconeix que no pot minimitzar ja l’alça de costos en els preus i insta a prendre decisions urgents

Les cinc mesures de la distribució contra l’alça de preus

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les cadenes de supermercats estan cada vegada més preocupades per l’evolució dels preus a Espanya i per l’impacte que pot tenir en els seus comptes i en la seva reputació. L’alça desbocada de la inflació, impulsada pels costos de l’electricitat, dels combustibles, dels cereals i de l’oli, ja està posant en un compromís els intents de les ensenyes de distribució de productes de gran consum per posar límit a l’alça de preus.

El director general de la patronal de supermercats Asedas, Ignacio García Magarzo, defensa que l’elevada competència entre les cadenes al mercat espanyol ha aconseguit fins ara minimitzar els encariments a la cistella de la compra, però alerta que «les actuals circumstàncies superen totalment les capacitats del sector per eludir l’escalada de preus». «No podem afrontar sols el repte de tornar al consumidor la confiança, l’actual situació té causes conegudes i acreditades i és necessari prendre mesures que ajudin a capejar la situació», explica García Magarzo. Aquestes propostes s’han concentrat en cinc, cosa que el sector ha batejat com el pentàgon de mesures contra la crisi multisectorial, encara pendent de resposta per part del Govern.

Rebaixa de l’IVA dels aliments

La patronal Asedas defensa que en una situació de pujada de preus és possible la rebaixa d’impostos com l’IVA per minimitzar les pujades. Atès que l’Administració ingressa més per IVA si pugen els preus, Asedas considera que és possible que part d’aquesta pujada vagi a retallar l’IVA del 10% al 4% en alguns casos, tot i que sigui de manera temporal. També reclama posar en marxa una moratòria en l’aplicació d’impostos especials o taxes que afecten al sector, com l’impost als gasos fluorats, la taxa hídrica, l’impost d’abocador, el d’envasos de plàstic no reutilitzables, el cobrament d’envasos a les botigues, etcètera. Preocupa també la futura prohibició d’utilitzar envasos de plàstic en fruites i verdures de menys d’1,5 quilos, la futura obligació de destinar el 20% de productes a una secció de granel, l’obligació d’instal·lar carregadors elèctrics dos anys abans que la norma comunitària, i altres mesures.

Determinació del caràcter essencial de la distribució alimentària

Asedas defensa la modificació de la llei d’ordenació del Comerç Minorista per reconèixer a les empreses del sector el seu caràcter essencial, cosa que implicaria el dret dels empresaris a adoptar, en situacions de risc de proveïment, mesures per garantir el servei públic.

Energia a costos sostenibles

Les empreses de distribució reclamen un «tractament especial en termes de tarifa energètica». La idea és que el pes del cost energètic en els costos de les cadenes és el primer o segon en importància, però les empreses no poden ser considerades ‘electrointensives’ i tenir preus més baixos. Segons el manifest d’Asedas, les empreses del sector no poden deixar de funcionar cap dia ni poden adaptar la seva producció a les oscil·lacions de preus. Per aconseguir aquests preus assumibles, la patronal proposa desagregar l’efecte del gas en la fixació del preu de l’electricitat que prové d’altres fonts. També implantar el concepte de ‘gran consumidor essencial’, permetre assistir a subhastes de generació, limitar els impostos lligats a emissions i recolzar la instal·lació de plantes de generació d’energies renovables.

Transport segur i garantit

Notícies relacionades

La passada aturada del transport va afegir incerteses a la marxa dels negocis relacionats amb la distribució de productes de gran consum. La patronal proposa que es garanteixi la categoria de sector essencial de la distribució i que es reguli el dret d’atur patronal i de vaga del transport adaptant-lo a les necessitats d’un sector estratègic com el de la distribució alimentària. Així, que s’asseguri el transport de mercaderies sense menyscabar l’exercici de drets fonamentals. De manera paral·lela, que es busquin solucions específiques per al sector del transport en relació amb l’alça del preu dels combustibles, fent-ne partícip el sector de la distribució a les taules negociadores.

Accés a les matèries primeres

La necessitat d’accelerar les importacions de productes substitutius als que arribaven de Rússia i Ucraïna requereix millorar els tràmits d’importació. Ja s’han fet avenços, però la patronal reclama que es creï un òrgan de coordinació interministerial amb presència dels sectors afectats. Es tractaria de, amb caràcter temporal i excepcional, que es puguin accelerar els tràmits d’importació i flexibilitzar els etiquetatges amb un marc administratiu més àgil.