El 2022

L’OCDE rebaixa en 1,4 punts la seva previsió de creixement per a Espanya i preveu una inflació mitjana del 8,1%

L’estimació de creixement de l’organisme per al 2022 cau fins al 4,1%, mentre que per al 2023 cau del 3,8% anterior al 2,2%

L’OCDE rebaixa en 1,4 punts la seva previsió de creixement per a Espanya i preveu una inflació mitjana del 8,1%
2
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha revisat a la baixa les seves previsions macroeconòmiques globals tenint en compte l’impacte que la guerra a Ucraïna estan tenint per a l’economia mundial, segons es desprèn del seu informe ‘Perspectives Econòmiques’, publicat aquest dimecres.

En el cas d’Espanya, l’organisme ha rebaixat les seves previsions de creixement del producte interior brut(PIB), fins a situar-lo en el 4,1%. Això suposa una revisió a la baixa d’1,4 punts percentuals respecte a l’estimació de creixement del 5,5% publicada el mes de desembre. L’estimació per al 2023 ha passat al 2,2%, des del 3,8% anterior.

L’OCDE ha decidit emprendre aquestes rebaixes en les previsions de creixement a causa de l’elevada incertesa, a la inflació i a l’alentiment de la demanda externa de l’economia espanyola. Des d’un punt de vista positiu, l’organisme amb seu a París ha destacat l’estalvi de les llars, el paquet d’estímuls fiscals contra els efectes de la guerra, la «recuperació continuada» de l’ocupació i els fons europeus com a aspectes que impulsaran el creixement econòmic.

Inflació mitjana del 8,1%

Per al conjunt del 2022, l’OCDE preveu una inflació mitjana del 8,1% per al conjunt de l’any, diversos punts percentuals per sobre del 3,2% que va estimar al desembre, l’última vegada que va publicar les seves previsions macroeconòmiques completes. El 2023, l’increment de preus es relaxarà al 4,8%, per sobre de l’1,5% previst fa mig any.

«La guerra a Ucraïna està afectant l’economia espanyola a través de majors preus de l’energia, interrupcions a les cadenes de producció i una incertesa més gran, ja que el comerç directe i les exposicions financeres a Rússia i Ucraïna són limitades», ha remarcat l’ens presidit per Mathias Cormann.

Destaca positivament l’evolució del mercat laboral

Respecte a la resta del quadro macro, destaca de nou de forma positiva l’evolució del mercat laboral. Des que va començar la pandèmia, les dades de la taxa d’atur han sigut millors de l’estimat per organismes internacionals. Al desembre, l’OCDE projectava que l’atur d’Espanya seria del 14,2% el 2022 i del 13,6% el 2023. Les noves previsions situen la taxa d’atur en el 13,6% ja per al 2022, tot i que l’organisme preveu un lleu repunt fins al 13,9% per al 2023.

Notícies relacionades

Referent al dèficit pressupostari, serà del 5% el 2022, quatre dècimes menys que el previst al desembre. Per al 2023, es reduirà al 4,2%, la mateixa ràtio que el pronosticat fa mig any.

A causa de les menors exposicions a Rússia, la retallada en les previsions d’Espanya davant les projeccions del desembre és menor que el patit per la resta de grans economies de l’euro. D’aquesta manera, les perspectives per a Alemanya s’han retallat en 2,2 punts percentuals, fins a un creixement del seu PIB de l’1,9% el 2022; mentre que França creixerà un 2,4% (1,8 punts menys) i Itàlia, un 2,5% (2,1 punts menys).

Temes:

OCDE IPC