En el mercat regulat

L’acord de Brussel·les reduirà el rebut de la llum almenys a la meitat del març

El mercat majorista tindrà un límit imaginari d’entorn 130 euros per megawatt-hora, un 54% més baix que el preu mitjà del tercer mes de l’any

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Espanya i Portugal han arribat a un acord amb la Comissió Europea per posar un límit al preu del gas natural que s’utilitza per produir electricitat de 40 euros per megawatt-hora en un inici i de 50 euros de mitjana durant tot el període d’aplicació, que durarà un any. A falta de conèixer més detalls sobre la mesura, això implica que a partir de la seva entrada en vigor, els consumidors del mercat regulat pagaran per la seva factura de la llum, com a mínim, la meitat del que van pagar el mes de març, segons estimacions a partir de dades de la CNMC i el mercat majorista.

El març va finalitzar com el més car de la història, després de l’increment desbaratat del gas per la guerra d’Ucraïna, amb un preu de l’electricitat al mercat majorista de 283,30 euros de mitjana per megawatt-hora, mentre que en els primers 26 dies del mes d’abril va ser de 188 euros; això és una diferència del 33%. Una vegada el Govern posi en marxa el límit al preu del gas (una cosa que preveu que es faci al maig), el mercat majorista podria tenir un límit hipotètic d’uns 130 euros per megawatt-hora, aproximadament, segons coincideixen diferents experts. Així, el preu mitjà del megawatt-hora serà un 54% més baix que el preu mitjà del març.

Segons el simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, un consumidor mitjà amb una potència punta i vall de 3,5 quilowatt (kW) i un consum de 178 kWh al mes (52 kWh en punta, 43 kWh en pla i 83 kWh en vall) va pagar a l’abril per la seva factura uns 61 euros, un 41% menys que al març (105 euros). És a dir, la diferència en el preu del rebut (41%) va resultar superior a la del preu de l’electricitat en el mercat majorista (33%). Segons aquesta regla, en un hipotètic mes de maig en què el preu del mercat majorista (estimat en aquests 130 euros per megawatt hora) sigui un 54% inferior que hi va haver al març, es pot pensar que el rebut final del consumidor també quedarà reduït com a mínim en igual mesura; és a dir, a la meitat.

Notícies relacionades

En concret, segons els càlculs preliminars de l’expert en energia Francisco Valverde, si el nou límit acceptat per Brussel·les s’apliqués des de principis de maig, la factura per a aquell mes per a un consumidor tipus (de 4,4 kW de potència contractada i un consum de 3.500 kW/h a l’any) es quedaria entorn dels 65 euros, un 55% inferior a la del mes de març, quan havia pagat 144,3 euros.

Xifra aproximada

Aquest límit hipotètic de 130 euros per megawatt-hora és una xifra orientativa que té en compte el pes del gas natural en la generació elèctric, el cost dels drets d’emissió de CO2, i un altre tipus de càrrecs (manteniment, etc.), segons explica l’explica l’expert en energia i consultor de Menta Energía, Francisco Valverde. Això no implica que totes les ofertes dels cicles combinats s’hagin de realitzar a aquest preu i que la factura serà sempre lineal. Primer perquè el preu del gas podrà variar depenent, entre altres factors, de l’eficiència de cada central. I, sobretot, per l’efecte de les renovables en el mercat elèctric. D’aquesta manera, aquests 130 euros per megawatt-hora és un límit imaginari que difícilment s’aconseguirà de forma habitual, però el que sí que és pràcticament segur és que no es depassarà.