Patrimoni ocult

Espanya es llança contra els testaferros i les empreses fantasma dels oligarques russos

El Consell de Ministres aprova aquest dimarts un nou paquet de mesures per reforçar el pla per immobilitzar les propietats d’empresaris afectats per les sancions de la UE utilitzant notaris i registradors

Espanya es llança contra els testaferros i les empreses fantasma dels oligarques russos
3
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
David Page

El Govern reforça la seva estratègia contra els oligarques russos contra els quals s’adrecen sancions internacionals després de la invasió militar d’Ucraïna. Les autoritats espanyoles fa gairebé dos mesos que estan bolcades en la identificació i la confiscació de vivendes, locals i altres béns (singularment iots) a nom d’aquests empresaris russos o de les seves empreses. Ara l’objectiu és anar més enllà i llançar les mesures contra els testaferros i les empreses fantasma que oculten les propietats dels oligarques i en dificulten la immobilització.

Segons fonts governamentals, està previst que el Consell de Ministres d’aquest dimarts abordi aquestes noves mesures, que s’han preparat pel Ministeri de Justícia partint de dos informes sol·licitats al Consell General del Notariat i als Registradors de la Propietat i Mercantils, amb l’objectiu d’aplanar les vies per localitzar possibles testaferros i empreses pantalla que estarien ocultant la veritable titularitat dels oligarques assenyalats dels béns a embargar a Espanya.

Des del Consell del Notariat s’ha assenyalat que Presidència del Govern va sol·licitar les seves recomanacions a l’Òrgan Centralitzat de Prevenció del Blanqueig de Capitals (OCP), creat el 2005, que ja han sigut entregades. Per la seva part, Registradors de la Propietat i Mercantils van enviar també un document al Govern amb els béns que han localitzat a Espanya pertanyents als oligarques russos inclosos  862 persones i 53 entitats elaborat per la Unió Europea. Aquest col·lectiu compta amb un Centre Registral Antiblanqueig (CRAB) des del qual es poden analitzar les identitats dels propietaris dels béns susceptibles d’embargament.

Durant les últimes setmanes, les forces i cossos de seguretat de l’Estat, la fiscalia, registradors, notaries i bancs han estat col·laborant per fer possible la immobilització de béns a nom d’oligarques afectats per les sancions contra l’entorn del Kremlin. Una tasca que ha sigut més complicada de l’habitual, entre altres aspectes, per la dificultat afegida en la comprovació de les identitats dels empresaris per la translació dels noms entre l’alfabet ciríl·lic i l’abecedari llatí.

El Govern vol ara anar més enllà i vol impulsar les investigacions del patrimoni ocult mitjançant societats pantalla i persones interposades. Es tracta de donar continuïtat a les mesures contingudes al Reial Decret del mes de març passat que ja van permetre actuacions urgents en el marc del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials derivades de la guerra a Ucraïna.

Amb aquest primer paquet es van realitzar ja alguns embargaments de propietats immobiliàries i iots d’oligarques russos atracats al nostre país. Entre aquests, el megaiot ‘Valerie’, la propietat del qual s’atribueix a l’entorn familiar de l’oligarca rus Serguei Txemezov, el conseller delegat de l’empresa tecnològica i militar Rostec. Aquest multimilionari està inclòs des del 2014 en la llista negra de la Unió Europea pels seus vincles amb el president rus, Vladímir Putin, amb qui segons documents de la policia secreta de la República Democràtica d’Alemanya (RDA), la Stasi, hauria coincidit com a espia del KGB a la ciutat de Dresden. Una altra embarcació embargada, a finals del mes de març passat, va ser el ‘Lady Anastasia’, el mateix que un mariner ucraïnès va intentar enfonsar a Port Adriano (Mallorca) por venjança davant la invasió del seu país per part de Rússia.

L’acció de la Fiscalia

Notícies relacionades

La Fiscalia General de l’Estat ha passat a l’acció en plena guerra d’invasió militar de Vladímir Putin sobre Ucraïna i ha obtingut a Anticorrupció i a l’Audiència Nacional una llista amb més d’un centenar de ciutadans russos que estan implicats en casos de corrupció i de crim organitzat a Espanya.

La fiscal general, Dolores Delgado, pretén d’aquesta manera tenir una idea global de les activitats d’aquests oligarques, ‘capos’ de la màfia russa i els seus empleats que han aconseguit les seves fortunes a l’empara del Govern del Kremlin. Segons destaquen les mateixes fonts consultades, una trentena d’aquests investigats haurien aconseguit l’estatus de capitostos o «Vor v Zakone» («lladres en llei»), el rang més alt dins del crim organitzat rus. Aquest llistat s’elabora dies després que la Unió Europea (UE) i els Estats Units ampliessin el nombre d’oligarques sancionats en represàlia per la invasió d’Ucraïna.