Evolució d’un sector vital

L’oferta de vivenda de lloguer es desploma amb el límit a les rendes

Els portals immobiliaris detecten que els anuncis de pisos disponibles s’han reduït un 40% a Barcelona i un 30% a Madrid

El sector immobiliari alerta que els propietaris prefereixen vendre davant la limitació de les rendes

L’oferta de vivenda de lloguer es desploma amb el límit a les rendes
4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La limitació a les pujades de preus del lloguer del 2% per lluitar contra els efectes de la inflació pot tenir un efecte contrari al desitjat al reduir l’oferta de vivendes disponibles. És l’advertència que ha llançat el sector immobiliari davant l’evolució de les dades de l’últim any. 

El portal immobiliari Pisos.com constata que l’últim any l’oferta de vivendes de lloguer a Barcelona s’ha reduït el 40%. Amb la pandèmia, les vivendes destinades a lloguer de vacances van passar a destinar-se a lloguers de llarga durada, però amb la recuperació gradual de la normalitat econòmica l’any passat, s’ha registrat una caiguda rellevant de l’oferta o disposició de vivendes per al lloguer, que Pisos.com calcula en aquest 40% i que les immobiliàries perceben també en la seva activitat diària.

Són múltiples les causes de la falta d’oferta de lloguer. D’una banda alguns habitatges es tornen a destinar a vacances o a estrangers. Però al sector immobiliari es detecta a la pràctica que el marc legal de contractes a cinc anys, la limitació a l’alça de les rendes i les incerteses normatives estan causant que els propietaris desisteixin de posar vivendes de lloguer i prefereixin posar-les a la venda. 

Ferran Font, director d’estudis de Pisos.com assegura que el fenomen es tradueix en una caiguda dels anuncis de lloguer del 40%, mentre que a la resta d’Espanya la caiguda, que també hi és present, és més petita. En el cas de Madrid, aquesta caiguda és d’un 30%. 

El Govern ha decidit limitar l’increment de la renda en les actualitzacions anuals dels contractes de lloguer de vivenda per evitar l’aplicació de l’índex de preus de consum (IPC) en l’actualització del lloguer, i queda limitada la pujada al 2% (per proximitat a l’índex de garantia de competitivitat) per les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d’Ucraïna. Per exemple, per a un contracte de lloguer de vivenda de 600 euros mensuals, l’aplicació de la nova mesura podria suposar un estalvi de més de 33 euros mensuals en el pagament del lloguer.

Per a l’associació de consumidors Facua, la decisió de limitar l’alça dels contractes de lloguer el 2% és «raonable», però creu necessari estendre aquest control de preus com a mínim fins a final d’any en lloc de limitar-la només a les actualitzacions que es facin fins a final de juny.

La importància del petit propietari

Per a Guifré Homedes, director general de la immobiliària Amat, la limitació de l’alça dels lloguers a Espanya no és el problema fonamental del mercat del lloguer. Segons la seva opinió, la gran qüestió és la falta d’un marc legal estable i una oferta insuficient de vivendes de lloguer que l’entorn tendeix a restringir encara més. «Si no s’incentiva l’oferta de vivenda de lloguer, molts inquilins no tindran alternativa a què aspirar», opina Homedes. «És absurd pensar que un propietari amb 10 vivendes pot influir al mercat», reitera Homedes, que considera que és fonamental «promoure el lloguer de vivendes mitjançant mesures que permetin la inversió de particulars en la compra amb un marc jurídic sense incerteses».

Homedes alerta, a més, d’un efecte col·lateral: l’envelliment del parc de vivenda. Darrere del fenomen de la creixent venda, s’hi amaga el pitjor estat de les vivendes de lloguer i la paralització de reformes necessàries que desemboca, al final, en què més del 60% dels habitatges de segona mà que es venen té una qualificació energètica E o pitjor. Crida l’atenció també el fet que, amb el replegament del lloguer, s’ha minimitzat l’obra nova de vivendes petites d’una o dues habitacions per falta de mercat. Només el 17% de les vivendes venudes en l’entorn metropolità eren petites. 

Per a l’Associació de Propietaris de Vivendes de Lloguer (Asval) s’està «demonitzant» els propietaris, que són en realitat aquells que són capaços de posar al mercat pisos per llogar. «Els propietaris sempre han estat de costat dels inquilins, i a l’altura de les circumstàncies, com es va veure amb la crisi de la covid. La majoria dels propietaris mai traslladen completament els increments de l’IPC a les rendes dels seus lloguers». Per això, aquesta associació considera que el límit del 2% de pujada és «artificial» i que allò més apropiat seria limitar la pujada de rendes a l’increment de la inflació subjacent i sempre de manera limitada en el temps.

Notícies relacionades

Jose Ramón Zurdo, director general de l’Agència Negociadora de Lloguer (ANA), critica que el Govern «arriba tard» amb la limitació de preus del lloguer i sospita que, tot i que s’anunciï com a transitòria, podria arribar a prorrogar-se «per tant, es corre el perill que es converteixi en una altra manera d’intervenir el preu dels lloguers, i congelar el mecanisme d’actualització de rendes previst a l’article 18 de la llei d’arrendaments urbans».

Iñaki Unsain, president de l’Associació Espanyola de Personal Shopper Inmobiliario (AEPSI), considera que limitar l’alça de lloguers és fer que siguin els propietaris que assumeixin tots els costos, amb «una llei efectista que tindrà implicacions en el mercat immobiliari». Per a Verónica Parellada, fundadora i CEO d’Inmoself, la mesura de control de l’augment de lloguer partint de l’IPC «no fa res més que afegir inestabilitat al marc jurídic del valor de la vivenda com a inversió, empobreix els propietaris, i afegeix, a més, la inseguretat jurídica de l’ocupació a Espanya».