Aliança amb Sancus Capital

El Santander llança un fons per invertir en firmes ‘verdes’

El banc càntabre posa èmfasi en l’aposta per les energies netes i les companyies del sector

El Santander llança un fons per invertir en firmes ‘verdes’
3
Es llegeix en minuts

El Banco Santander redobla l’aposta per les renovables i acaba de llançar un fons per invertir en companyies que desenvolupen l’activitat en el negoci de l’energia verda, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO DE ESPAÑA. Aquest nou vehicle acaba de rebre el vistiplau de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), requisit necessari per començar a invertir. D’aquesta manera, el banc presidit per Ana Botín torna a apostar per invertir directament en el negoci de l’energia neta i amplia l’acord amb Sancus Capital, que actua com a assessor de les transaccions del Santander.

Segons consta al fullet, el fons Santander Iberia Renewable Energy té com a objectiu la «presa de participacions temporals en empreses que desenvolupin la seva activitat al sector de la generació d’energia a partir de fonts renovables mitjançant l’ús de tecnologia renovable, incloent-hi la fotovoltaica i l’eòlica». També, el fons de l’entitat càntabra contempla entrar en el capital d’empreses que desenvolupin projectes relacionats amb sistemes d’emmagatzematge o bateries per a l’energia verda.

Igual que el seu precedessor, que es remunta a l’estiu passat, estarà dirigit majoritàriament als clients de banca privada de l’entitat càntabra, que han de comptar amb 100.000 euros de tiquet mínim per poder participar en aquest vehicle. Quant a l’estratègia, aquest vehicle buscarà oportunitats en el negoci verd sense assumir riscos de desenvolupament (projectes que estiguin en operació, en fase de construcció o amb les llicències i els tràmits per al ready to build) a Espanya i Portugal.

Una de les primeres incursions del banc en el negoci de les renovables es remunta a l’any 2015, quan el Santander va arribar a un acord amb dos coneguts gestors canadencs (PSP i el fons dels professors d’Ontario OTPP) per muntar Cubico Sustainable Investments, una plataforma de renovables valorada en aquell moment en 2.000 milions de dòlars (1.768 milions d’euros, aproximadament, al canvi actual), que va vendre als socis tot just un any més tard. En l’actualitat, aquesta plataforma de renovables compta amb 3.000 MW instal·lats a 12 països del món. A Espanya, la seva gran adquisició es remunta a l’any passat, quan va tancar la compra de T-Solar (l’antic negoci fotovoltaic d’Isolux) per 1.500 milions d’euros.

Interès inversor

Notícies relacionades

Quant a la durada, aquesta serà d’entorn dels vuit anys, i es pot prorrogar el període d’inversió en funció de les transaccions i de les oportunitats que detectin. La mida final dependrà de l’interès que desperti el fons entre els clients de banca privada de l’entitat. En aquest sentit, la posada en marxa d’aquest projecte arriba en un moment de màxima apetència dels inversors pels actius alternatius, com a conseqüència de les rendibilitats més modestes que ofereixen actualment els mercats borsaris. En aquest context, els inversors han virat cap a actius menys freqüents anys enrere, com és el cas del capital risc i de les renovables, en un moment en què la transició energètica s’ha accelerat a l’empara de la pandèmia del coronavirus i d’unes polítiques globals que afavoreixen aquest tipus d’inversions.

Després de detectar aquest àvid interès, els bancs estan treballant per democratitzar la inversió en capital risc i que els patrimonis més modestos puguin destinar també recursos a aquesta veta. Ho fan a través de fons específics que munten per als clients, que després gestionen tercers o els seus equips, amb diferents temàtiques. Un dels que compta amb més trajectòria al món de les renovables és Bankinter, que ha llançat diferents vehicles per invertir en renovables amb el nom d’Helia. De fet, aquest programa ha començat a donar importants rendibilitats als inversors després de tancar la venda l’any passat d’una cartera de 540 MW, valorada en 1.061 milions d’euros, a la companyia canadenca Northland Power.