Mercat laboral

Foment avança un 2022 amb rècord d’ocupació, però també d’eros

  • La patronal catalana rebutja el discurs del Govern sobre la reforma laboral i considera que l’alça de contractació indefinida arriba per l’escassetat de professionals

Foment avança un 2022 amb rècord d’ocupació, però també d’eros

EFE / ALEJANDRO GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mercat laboral català viurà un 2022 de rècord d’ocupació, però també d’acomiadaments col·lectius. Així ho perfilen les previsions d’evolució de l’ocupació publicades aquest dilluns per la patronal Foment del Treball, que anticipen que durant els dos pròxims exercicis es crearan 1 milió de llocs de treball, però també que es batran els registres d’eros d’aquest any passat, que ja ha sigut el pitjor quant a eros des del 2012. L’entitat presidia per Josep Sánchez Llibre també ha sortit a replicar el discurs sostingut des del Govern que la reforma laboral ja s’està notant a l’estadística atès el rècord del gener en contractacions indefinides i considera que això no és fruit de la norma, sinó de l’escassetat de determinats perfils, que obliga les companyies a oferir millors condicions.

¿Com és possible que la patronal anticipi un any de bonança per a la creació d’ocupació, però alhora rècord quant a acomiadaments col·lectius? Això és fruit, segons han argumentat, que hi ha una disfunció entre el que les empreses tenen en plantilla i el que necessiten. «Les empreses s’han hagut de transformar durant la pandèmia i ara han de contractar perfils diferents», ha apuntat la presidenta de la comissió de relacions Laborals de Foment, María Ángeles Tejada. La seva previsió coincideix amb la publicada per la consultora Manpower a finals de gener i apunta al guany de 600.000 ocupats a Catalunya aquest 2022 i 400.000 més el 2023. Actualment la població ocupada a Catalunya està en 3,4 milions.

Notícies relacionades

Però, de la mateixa manera que es crearà ocupació, també se’n destruirà, especialment als sectors que més han patit les restriccions i encara no han recuperat els volums d’activitat previs a la covid. «No som prou conscients del que ha suposat la pandèmia a les empreses. Moltes estan en una situació molt dramàtica i molt crítica», ha avisat el director de relacions laborals, Javier Ibars. «Tots els grans despatxos d’advocats ens diuen que cada dia tenen més clients», ha afegit.

Des de la patronal s’han posicionat en relació amb les demandes sindicals, que pressionen per incrementar sous davant l’escalada de la inflació. En aquest sentit, des de Foment han rebutjat assumir els mateixos increments de sous que registra l’IPC, al 6% al gener, i demanen a les centrals trobar un «equilibri» que tingui en compte «la incertesa més gran dels últims anys», segons ha dit Ibars.

Temes:

Ocupació