Projecta un immoble per als equips de Zara

Així és la ‘ciutat Inditex’: quatre edificis, un aparcament amb plaques solars i molta tecnologia

La mida de la seva seu a Arteixo ha crescut un 50% des de l’any 2014

Així és la ‘ciutat Inditex’: quatre edificis, un aparcament amb plaques solars i molta tecnologia
5
Es llegeix en minuts

«Polígon de Sabón, sempre de moda». Aquest és el lema de l’associació d’empresaris d’aquesta zona industrial situada a la localitat corunyesa d’Arteixo. És una clara referència a Inditex, que va desembarcar allà el 1977 amb les seves primeres dues fàbriques, va inaugurar les seves oficines centrals l’any 2000 i exerceix com a principal motor econòmic en l’actualitat. L’expansió que ha experimentat l’empresa ha sigut contínua. Des del 2014, s’ha pogut veure clarament, ja que sense fer gaire soroll, com és la seva senya d’identitat, ha incrementat en un 50% la mida de la seva seu. Va construir quatre nous edificis, un aparcament que destaca per la seva enorme coberta de plaques solars i projecta, tal com va avançar aquest diari al desembre, aixecar unes noves instal·lacions on s’ubicaran els equips de comercials i disseny del departament de Zara. Aquest últim projecte suposarà una inversió total de més de 200 milions d’euros. Pas a pas, l’empresa ha anat edificant la seva pròpia ciutat en el municipi que la va veure néixer.

¿Com és el quarter general de la companyia fundada per Amancio OrtegaEl primer que crida l’atenció no és cap dels seus edificis, sinó l’exèrcit de petits robots tallagespa que recorre de forma constant el recinte per complir amb la seva missió d’aconseguir un manteniment adequat de les zones verdes. Un altre detall a tenir en compte és l’absència de qualsevol tipus de rètol visible des de l’exterior que serveixi per identificar l’empresa. De fet, el més emblemàtic i que encara surt publicat en moltes fotografies en premsa, va desaparèixer fa tres anys després d’una reforma que es va emprendre per modificar l’entrada. Mai es va reposar. Malgrat això, les instal·lacions d’Inditex, més pròpies d’un modern parc tecnològic, sobresurten de forma considerable respecte a la resta del polígon, que es caracteritza per naus industrials.

Les edificacions més reconeixibles són les que formen les oficines centrals inaugurades l’any 2000, amb les seves grans vidrieres. Al costat, l’any passat va obrir les portes l’immoble destinat a l’equip encarregat de la web de zara.com. Un dels aspectes que més destaca d’aquest immoble i en què més afany va posar Inditex és en tot el relacionat amb la sostenibilitat. A més d’aconseguir autoproveir-se amb el 50% del consum de llum que necessita l’estructura, la instal·lació compta amb un dipòsit subterrani de 270 metres cúbics que també permet reaprofitar l’aigua de pluja per a usos no potables com el reg o sanitaris.

El 2014, la firma tèxtil va adquirir el solar d’Emesa, tot i que va trigar un temps a donar-li ús. El 2019, va obtenir la llicència d’obra per construir un aparcament en superfície, però amb una peculiaritat: la coberta va ser ideada per allotjar plaques fotovoltaiques destinades a la producció d’electricitat per al complex. En l’actualitat, amb els treballs ja conclosos, es poden veure prop de 10.000 metres quadrats amb aquests elements destinats a l’obtenció d’energia neta. A pocs metres d’aquesta instal·lació, s’ubica una petita zona boscosa que és bastant visible des de fora del complex. Va ser creada alhora que la zona d’estacionament amb plaques solars.

Al costat de les oficines centrals, l’empresa va portar a terme una ampliació amb tres edificis d’una superfície de 80.000 metres quadrats. Aquesta obra va començar el 2015 i va ser finalitzada el 2018. Aquesta ampliació va servir per distribuir cinc espais molt diferenciats: un restaurant, un auditori, un gimnàs, unes oficines per a l’àrea IT (informació i tecnologia) i un aparcament cobert. Els tres immobles estan interconnectats a la resta del complex, on treballen la majoria d’usuaris, a través de passarel·les.

El 2020 es va fer públic que la firma havia adquirit el solar de Gabesa, on va ensorrar la nau existent, una de les més antigues que quedava en actiu al parc empresarial de Sabón, amb més de mig segle d’història. Ara, en aquest terreny es fa una plantació d’arbres que servirà per ampliar la ja existent.

La seu de la multinacional tèxtil va passar de tenir una mida de 153.786 metres quadrats l’any 2014 a 236.074 en l’actualitat, ja que durant aquest temps va incorporar els solars d’Emesa, Gabesa i Facet Filtration Group, tots ells contigus a les oficines centrals. Fa poques setmanes, es va saber que l’empresa també ha arribat a un acord per comprar la parcel·la de Piensos del Sil, una de les factories més antigues del polígon i que es troba situada en el límit amb el nucli urbà.

La setmana passada la firma tèxtil va revelar una recreació que permet fer-se una idea de com serà la seva particular ciutat dins d’Arteixo. Els edificis actuals que componen la seu, juntament amb les noves instal·lacions de Zara, estaran envoltats, en bona mesura, per una zona boscosa.

¿Com d’important és la presència i el creixement que ha experimentat la matriu de Zara a Sabón? L’alcalde del municipi, Carlos Calvelo, explica que l’empresa «transcendeix el mateix Ajuntament, la ciutat de la Corunya i que la seva importància és estatal». A més dels llocs de treball que genera, la seva presència també suposa que les arques municipals rebin una aportació d’ingressos considerable. «Els edificis i la infraestructures que construeixen generen impostos que perduren en el temps i redunden en equipaments per als veïns», afirma. L’últim projecte anunciat per Inditex, l’edifici de Zara, suposarà que l’Ajuntament recapti 6,2 milions d’euros per a l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO).

Notícies relacionades

El fet que Inditex estigui assentada a Sabón ha comportat altres beneficis per a Arteixo. La Fundació Amancio Ortega va donar tres milions d’euros l’any passat perquè l’Ajuntament pogués adquirir el balneari, l’edificació amb més història del municipi, i que fins aleshores havia estat en mans privades. També va finançar els dotze milions d’euros que va costar la construcció del centre de dia, una residència i escola infantil que gestiona la Xunta de Galícia a l’Ajuntament.

En l’àmbit empresarial, la multinacional és el «barco insígnia», segons afirma la gerent de l’Associació d’Empresaris del Polígon Industrial de Sabón. Entre la seu i les seves naus de logística, ocupa prop de mig milió de metres quadrats, cosa que suposa el 20% de la superfície útil de tota l’àrea industrial, una de les més dinàmiques de Galícia. «És l’empresa més important, per tot el que genera. S’ha de posar en relleu el paper d’empresa tractora que és», diu. En concret, es refereix no només al negoci directe que genera, sinó a tot l’indirecte, amb nombroses firmes de l’àrea de la Corunya que obtenen càrrega de treball gràcies a Inditex. A més, per a la gerent de l’agrupació empresarial és «molt important» que la firma «continuï apostant» pel polígon de Sabón i considera que és un «orgull» que hi augmenti la seva superfície.