Energia

La diferència entre els tres trams horaris del rebut de la llum queda sense efecte

  • La reforma dissenyada pel Govern i la CNMC s’ha esvaït de manera temporal amb la rebaixa del 96% dels càrrecs realitzats per abaratir la factura

La diferència entre els tres trams horaris del rebut de la llum queda sense efecte
4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Després d’un any de disseny, la reforma de la factura elèctrica creada per la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) i el Govern ha durat, en termes pràctics, només tres mesos: de juny a setembre. Les mesures de l’Executiu per reduir el preu del rebut elèctric han deixat en ‘stand by’ el sistema d’hores vall, pla i punta que va entrar en vigor l’1 de juny amb l’objectiu de fomentar l’eficiència energètica dels consumidors.

El sistema de trams horaris va tenir una enorme controvèrsia després de la seva posada en marxa perquè les hores de més consum eren les més cares i les de menor consum, les més barates, malgrat que aquest és precisament el seu objectiu: fomentar el canvi d’hàbit dels consumidors per a, així, alleugerir la corba de càrrega de la xarxa elèctrica. Els trams horaris continuen aplicant-se, però en l’actualitat les diferències entre hores han desaparegut pràcticament. 

Per posar un exemple, si la diferència en el preu del kilowatt-hora al juny (dia 25) entre l’hora més cara i la més barata era de 15 cèntims, actualment és de 9 cèntims. Però encara més evident és la variació entre posar un electrodomèstic a les 10 de la nit o a les 12 de la nit, en aquest cas si ara el preu per kilowatt-hora és un cèntim, al juny era de cinc cèntims. 

El motiu d’aquesta diferència es deu al reial decret llei que va posar en marxa el Govern al setembre per rebaixar el rebut de la llum que va incloure la reducció del 96% dels càrrecs (una de les quatre parts de la factura, juntament amb el preu de l’energia, els peatges i els impostos) i va provocar la immediata desaparició dels monticles de la corba de preus diària. 

Els trams horaris són una mesura artificial creada per la CNMC (a través dels peatges que sufraguen el transport i distribució de l’electricitat) i el Govern (a través dels càrrecs que inclouen un pupurri de despeses com les primes a les renovables i el deute elèctric) per incrementar el preu de l’electricitat en el període punta, i una mica al pla. «A l’eliminar pràcticament tots els càrrecs s’ha aplanat la corba», explica l’expert en energia i consultor a Menta Energía, Francisco Valverde.

Més enllà dels trams horaris impulsats en la reforma de la CNMC i el Govern, en general les hores punta del sistema es donen entre les 11.00 i 12.00 hores i entre les 19.00 i 20.00 hores per l’activitat comercial i l’ocupació de les llars, segons Red Eléctrica.  

A més, com que al setembre el Govern també va reduir els impostos, ara té més pes al rebut el cost de l’energia, que abans representava entorn del 30%-35% i en l’actualitat suposa més del 60% del total, segons Diego Rodríguez, catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid i investigador de Fedea. 

Any vinent

Notícies relacionades

Amb tot, aquesta rebaixa dels càrrecs és temporal i, de moment, té com a data de caducitat el pròxim 31 de desembre. El mateix passa amb la rebaixa del 21% al 10% de l’IVA i de l’impost especial de l’electricitat, del 5,11% al 0,5%, així com la suspensió del 7% de l’impost a la generació elèctrica. El Govern ha de decidir si prorroga, almenys durant el primer trimestre, per evitar que la factura de la llum es torni a disparar. El «nostre càlcul és que hi pot haver al llarg del 2022 preus alts del gas i del mercat elèctric. I això és el que ens farà plantejar-nos arribat el moment poder mantenir algunes d’aquestes mesures», deia la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, fa una setmana, al ser preguntada per l’extensió de les mesures després de l’1 de gener del 2022. 

A més, a aquesta congelació pràctica dels polèmics trams horaris cal afegir a mitjà termini una hipotètica reforma de la tarifa regulada o PVPC (preu voluntari per al petit consumidor) que podria també engegar en orri la reforma de peatges i càrrecs del Govern i la CNMC. L’Executiu no ha revelat encara la seva decisió, però ha fet una consulta pública per obtenir l’opinió del sector i els consumidors. No obstant, la desaparició de la tarifa regulada deixaria sense efecte aquesta reforma, ja que els usuaris amb PVPC són els qui perceben la diferència dels trams horaris. En el cas de les tarifes del mercat lliure, les comercialitzadores poden reflectir o no aquestes diferències a la factura, ja que moltes opten per oferir una tarifa plana que manté un preu estable.