Contra l’opinió dels socis

Díaz reconeix que «tècnicament» no es pot derogar la reforma laboral, i assegura que no tocaran l’acomiadament

  • La vicepresidenta segona admet que «la imatge que ha donat el Govern no és bona» i demana disculpes per la crisi interna

Díaz reconeix que «tècnicament» no es pot derogar la reforma laboral, i assegura que no tocaran l’acomiadament

DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Yolanda Díaz va reconèixer aquest dimecres que parlar de «derogació de la reforma laboral» és un «fetitxe polític». Que, en realitat, «tècnicament» no es pot fer. Una altre pas de rosca més a l’embolic polític (i semàntic) que fa gairebé dues setmanes que tensa el Govern de coalició. El que sí que pretén fer l’Executiu, va dir, és «suprimir» alguns aspectes, «canviar» el marc de relacions laborals. És a dir, el reial decret llei que va aprovar Mariano Rajoy el 2012 cobreix molts àmbits. Alguns es derogaran, es reformaran o modernitzaran –segons qui ho digui– i d’altres no. La vicepresidenta segona va afirmar que estan centrats en la temporalitat i va avisar que un dels assumptes que no es tocaran és la indemnització per acomiadament improcedent. Just el punt que els socis del Govern estan exigint.

«No tocarem l’acomiadament». D’aquesta manera tan clara, la ministra de Treball va concloure en una entrevista a La Sexta la possibilitat de recuperar la compensació de 45 dies per any treballat en casos d’acomiadament improcedent. Amb la norma del PP es va rebaixar a 33 dies per any cotitzat a l’empresa. «Estem en una reforma que és conegut el que farem», va sentenciar.

La vicepresidenta es va escudar en el fet que l’acord de coalició [aquí en PDF] no contempla aquest compromís. Tot i que sí que esmenta la promesa de «recuperar els drets laborals arrabassats per la reforma laboral del 2012», el text que van firmar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias el 2019 no fa menció explícita a incrementar aquestes indemnitzacions. Sí que detallen la promesa de «revisar les causes de l’acomiadament per fer més precisa la definició de les causes».

L’aritmètica parlamentària

La contundència de Díaz xoca amb les exigències dels socis del Govern de coalició. ERC, EH Bildu i Més País han exigit en públic i en privat a la vicepresidenta segona recuperar la indemnització anterior a la reforma del PP. «No entenc que quedi fora de les carpetes del Govern», va lamentar Íñigo Errejón a primera hora de dimecres avançant-se a la confirmació de Díaz. En una entrevista a Onda Cero va assenyalar que rebaixar els dies d’indemnització no va ser una «una bona idea», perquè abaratia l’acomiadament. Així, el descontentament de les tres formacions –sumen 20 escons– podria posar en un compromís el Govern.

Notícies relacionades

Abans que acabi l’any, l’Executiu ha de tenir a punt un acord a la taula de diàleg social que es tradueixi en un reial decret llei que haurà de ser aprovat abans del 31 de desembre per complir els compromisos amb la Comissió Europea. Tot i que les mesures siguin vigents des de la seva publicació al BOE, el Govern haurà de collir després el ‘sí’ del Congrés. Per a això necessitarà el suport dels tretze diputats dels republicans catalans, els cinc dels ‘abertzales’ i els dos d’Errejón.

Disculpes

Els seus socis parlamentaris també van demanar «claredat» a l’Executiu després d’unes setmanes plenes de raons. «Jo crec que la imatge que ha donat el Govern no és bona. A mi no m’agrada això», va reconèixer Díaz. La líder del sector morat del Govern acostuma a mantenir un perfil més allunyat de les polèmiques, tot i que en aquesta ha sigut la protagonista. «He demanat disculpes i ho faig avui. No és manera de fer les coses. Sobretot en una taula que té moltíssimes complexitats i que necessita silenci. Qualsevol debat a fora que generi soroll altera els continguts», va recalcar.