Escalada de preus

El Govern central preveu rebaixar l’impost a l’electricitat aquest dimarts

  • L’Executiu estudia rebaixar al màxim el tipus de gravamen actual del 5,11%

Electric meters of an apartment building are seen in Barcelona  Spain  January 20  2017  REUTERS Albert Gea contadores electricos electricidad  luz

Electric meters of an apartment building are seen in Barcelona Spain January 20 2017 REUTERS Albert Gea contadores electricos electricidad luz / REUTERS / ALBERT GEA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern central preveu aprovar aquest dimarts algunes de les mesures destinades a pal·liar els efectes de la pujada del preu de l’electricitat. Una d’elles consisteix a reduir al màxim permès per les directives europees el tipus actual del 5,11% que grava el consum elèctric. Aquest últim és un tribut que recapta l’Estat i transfereix a les comunitats autònomes, amb la qual cosa les hauria de compensar si el rebaixa. Una altra de les mesures que s’analitzen és estendre la baixada de l’IVA del 21% al 10%, que ja va entrar en vigor, durant tot el 2022.

Mentre el preu del megawatt per hora (MWh) no para d’assolir rècords i, després d’una lleu treva aquest cap de setmana, encara s’espera una altra setmana a l’alça. Aquest dilluns tornarà a trencar el sostre, al situar-se en els 154,16 euros, el preu més alt de la història i el 6,9% superior al registrat aquest diumenge (144,18 euros). Seran 21,5 euros més que el dilluns anterior i gairebé quatre vegades més que el 13 de setembre de l’any passat. Atenent les franges horàries, la més barata d’aquest dissabte tindrà lloc entre les 05.00 i les 06.00 hores, quan baixarà a 125 euros. Al contrari, la més cara es donarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan el preu es dispararà a 170 euros.

Mesures sobre la taula

Com a conseqüència d’això i de la batalla política que ha desencadenat aquesta escalada d’un servei essencial, l’Executiu té sobre la taula un altre conjunt d’iniciatives, com traslladar el cost de les primes a les renovables que paguen els consumidors al rebut de la llum a les empreses que venen electricitat, gas i productes petrolífers. Per a això, va aprovar el desembre passat l’avantprojecte de llei per crear un Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric, que es debatrà aquest dilluns al Congrés. S’espera que arribi als 7.000 milions d’euros.

Notícies relacionades

Una altra de les mesures impulsades pel Govern de coalició és un avantprojecte de llei, aprovat al juny, per limitar els beneficis de les centrals nuclears i hidroelèctriques per l’alça dels drets d’emissió de CO2, els coneguts com a beneficis ‘caiguts del cel’. Les dues tecnologies reben una retribució que es carrega als consumidors a través de la factura de la llum perquè facin front al cost d’emissió de CO2, malgrat que cap de les dues emet aquest tipus de gas. En total suposa una retallada per a les grans companyies elèctriques de 1.000 milions d’euros, que permetrà abaratir els rebuts de la llum.

Tarifa regulada

Després del compromís del president del Govern central, Pedro Sánchez, que a finals d’any el preu del rebut de la llum sigui similar al que tenia el 2018, diversos ministres han anunciat que estan preparant un paquet de mesures que confien aprovar en un pròxim Consell de Ministres. Entre aquestes iniciatives, a més de les impositives, hi haurà el fet de desvincular en la mesura possible la tarifa regulada PVCP del mercat majorista per lligar-la a components més estables, la recuperació de la figura de les subhastes d’energia primària, noves subhastes de renovables, mesures per fomentar l’autoconsum, l’extensió del subministrament vital per als consumidors vulnerables i la regulació de les concessions hidroelèctriques.