El rebut elèctric

El Govern estudia reduir al mínim l’impost especial del 5% sobre la llum

La vicepresidenta Calviño admet una nova rebaixa fiscal en el rebut abans d’acabar l’any

MADRID. 28.10.2020. Entrevista a Nadia Calviño, ministra de Economía. FOTO: JOSE LUIS ROCA

MADRID. 28.10.2020. Entrevista a Nadia Calviño, ministra de Economía. FOTO: JOSE LUIS ROCA / JOSE LUIS ROCA (Delegaciones)

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha admès aquest dimecres que el Govern es planteja una nova rebaixa fiscal sobre el rebut de la llum per a l’última part de l’any amb l’objectiu de complir la meta marcada pel president del Govern, Pedro Sánchez: que en el conjunt del 2021 la factura mitjana de la llum sigui igual que la del 2018 (que, d’altra banda, va ser la més alta dels últims set anys). «Els impostos són un dels canvis que estem mirant», ha dit Calviño en una entrevista a Onda Cero.

Calviño ha recordat els tres elements que guien la formació de la tarifa elèctrica: el preu a l’engròs del megawatt hora, els càrrecs del sistema i els impostos. «Està clar sobre el que podem actuar i el que estem fent és analitzar i preparar amb serietat i responsabilitat un pla de xoc perquè aquest objectiu [de Sánchez] es compleixi d’aquí a finals d’any».

Hi ha tres impostos que giren sobre el rebut de la llum: l’IVA, l’impost sobre la producció i l’impost especial sobre l’electricitat.

Notícies relacionades

Sobre la taula, segons fonts del Govern, hi ha una rebaixa substancial de l’impost especial sobre l’electricitat, del 5%, que l’Estat recapta per a les comunitats autònomes. Els tipus d’aquest impostos estan harmonitzats dins de la Unió Europea, però hi ha un ampli marge per baixar-lo al mínim permès (0,5 euros per megawatt en usos professionals i 1 euro per a usos sense finalitats professionals).

L’IVA ja ha baixat del 21% al 10% fins a final d’any i el Govern dona per fet que no tindrà més remei que prorrogar la rebaixa, almenys durant la primera part del 2022.