Nova mesura a debat

Unides Podem proposa limitar el preu de l’energia nuclear i hidroelèctrica

  • Els morats demanen que la CNMC estableixi el cost del megawatt-hora de les dues tecnologies auditant el «cost de generació»

  • Sol·liciten a Ribera que s’aprovi de manera urgent com a reial decret llei i asseguren que servirà per estalviar fins a 3.200 milions

  • Transició Ecològica destaca que la proposta «pateix d’una anàlisi sobre la seva compatibilitat amb la normativa europea»

Unides Podem proposa limitar el preu de l’energia nuclear i hidroelèctrica

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Unides Podem eleva la pressió sobre l’ala socialista i majoritària del Govern per aturar l’escalada del preu de la llum. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, i el responsable de Consum, Alberto Garzón, han enviat un pla a la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en el qual concreten la seva proposta de limitar el preu de l’energia nuclear i hidroelèctrica amb l’objectiu d’aturar uns costos a l’engròs de l’electricitat en màxims històrics. Fonts d’Unides Podem han defensat que aquesta mesura es podria posar en marxa de manera immediata a través d’un reial decret llei i que suposaria un estalvi d’entre 1.500 i 3.200 milions d’euros per als ciutadans.

En les últimes setmanes, la formació morada ha pressionat repetidament Ribera perquè prengui mesures, amb declaracions públiques i l’enviament de cartes, entre altres mesures. «Qui digui que hi ha alguna mesura que ens pugui permetre canviar les coses d’un dia per l’altre, amb una publicació al BOE d’una cosa màgica, o bé no té ni idea de què està parlant o bé està fent demagògia barata», els va arribar a etzibar la vicepresidenta fa uns dies.

Malgrat això, els ministres morats li han presentat una proposta que, han defensat, es podria aprovar «amb caràcter immediat» malgrat el seu «caràcter estructural». «Malgrat l’esforç per transformar el mercat elèctric i així acabar amb els rècords de la llum, el Govern ha de ser conscient que hem de fer més», ha sentenciat Belarra en un missatge publicat a Twitter. En la mateixa línia, Garzón ha assegurat que «establir límits als preus de l’energia nuclear i hidroelèctrica ajudaria també a aquest necessari objectiu».

Transició Ecològica, per la seva banda, ha destacat que no està clar que la proposta tingui cabuda en la regulació europea, en contra del que afirma Unides Podem. «Aquest ministeri agraeix tots els suggeriments i els estudia amb el màxim respecte, com farà amb la proposta remesa pels ministeris de Drets Socials i Agenda 2030 i de Consum. El Govern treballa des de juny del 2018, donant prioritat als consumidors i respectant el marc jurídic comunitari. A aquesta proposta li falta una anàlisi sobre la seva compatibilitat amb la normativa comunitària, per la qual cosa n’avaluarem la viabilitat amb les màximes garanties», ha apuntat.

¿Què proposen?

La proposta que els morats han fet arribar a Ribera consta de dues parts. D’una banda, afirmen que és necessari establir «un preu fix per a l’energia nuclear», com afirmen que ja hi ha a França. Segons expliquen, les comercialitzadores podrien adquirir l’electricitat generada mitjançant aquesta font a aquest preu de referència, que quedaria protegit davant les pujades d’altres tecnologies més cares, com el gas. En l’actualitat, tota l’energia produïda per les diferents tecnologies necessàries per cobrir la demanda en un moment determinat es paga al cost de la font que és més costosa de produir en aquest moment.

La segona pota de la mesura és establir també un «màxim» per a l’energia hidroelèctrica. En aquest sentit, els morats argumenten que altres energies renovables ja funcionen segons aquest sistema a Espanya. Igual com apunten amb la nuclear, afirmen que, d’aquesta forma, encara que el preu del gas sigui molt elevat no encariria el de les energies més barates, cosa que abaratiria el preu mitjà del mercat a l’engròs.

Auditoria de la CNMC

Notícies relacionades

Fonts d’Unides Podem han explicat que la seva proposta inclou que el preu de les dues energies sigui fixat mitjançant una auditoria dels «costos de generació» que portaria a terme la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). És a dir, el preu de l’energia generada s’establiria en funció de l’anàlisi de l’organisme sobre quin ha sigut el cost concret de la seva obtenció i no de quina és l’energia més cara. Tot això, han argumentat, «no deixa marge a l’oligopoli» per traslladar els preus més grans a la factura final dels consumidors, cosa que reduiria de forma directa el preu final regulat de la llum, però també de forma indirecta el del mercat liberalitzat perquè les empreses no voldrien perdre clients.

Per la seva banda, el president del PP, Pablo Casado, ha defensat que la seva fórmula per rebaixar el rebut passa per «treure els costos no energètics de la factura» i per destinar a aquesta finalitat els 3.300 milions d’euros addicionals que ingressarà l’Estat via impostos per l’encariment de l’electricitat i el que obtingui pels drets d’emissió de CO2. «No es pot fer caixa a costa que els treballadors i classes mitjanes no arribin a fi de mes. És possible reduir la factura de la llum traient els costos no energètics del rebut i abaixant impostos», ha dit el portaveu dels populars al Senat, Javier Maroto.