Sentència

El Tribunal Suprem ratifica la seva doctrina i rebutja la fixesa dels sanitaris interins en frau

  • Els magistrats de la sala quarta del contenciós administratiu consideren que un eventual del personal estatutari només es pot mantenir a la plaça que ocupa fins que es formalitzi l’oposició 

BARCELONA 16 04 2021  SOCIEDAD AstraZeneca COVID-19  Vacuna Vacunas vacunacion AstraZeneca Centro de vacunacion instalado en el la facultad de Geografia e Historia de la Universitat de Barcelona   barrio del Raval Fotografia de JOAN CORTADELLAS

BARCELONA 16 04 2021 SOCIEDAD AstraZeneca COVID-19 Vacuna Vacunas vacunacion AstraZeneca Centro de vacunacion instalado en el la facultad de Geografia e Historia de la Universitat de Barcelona barrio del Raval Fotografia de JOAN CORTADELLAS / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Suprem ha ratificat la seva doctrina i considera que els sanitaris interins que estiguin en situació d’abús de la temporalitat no tenen dret a ser convertits a fixos per això. Així s’ha manifestat en una sentència recent, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, que denega a una ginecòloga gallega el seu dret a accedir a la condició d’indefinida no fixa, malgrat ocupar durant sis anys la mateixa plaça. Els magistrats del contenciós administratiu es pronuncien sobre el personal laboral estatutari, poc després que la sala social del mateix alt tribunal sí que reconegués la condició d’indefinit no fix per als eventuals del personal laboral que encadenessin més de tres anys a la mateixa plaça.

La sentència està datada del 23 de juny, prové de la sala quarta del contenciós administratiu i es pronuncia sobre les condicions del personal estatutari eventual. En l’Administració, a grans trets, hi ha tres tipus de cossos: els funcionaris, el personal laboral i el personal estatutari. Aquest últim agrupa principalment el cos de sanitaris i és sobre aquest sobre el qual es pronuncia en aquesta ocasió el Tribunal Suprem. «La jurisprudència de la nostra Sala ha rebutjat reiteradament l’aplicabilitat de la figura de personal indefinit no fix com a solució per als supòsits d’utilització successiva per les Administracions Públiques de contractes o nomenaments de caràcter temporal per atendre necessitats permanents o de caràcter estructural», reiteren els magistrats de la sala quarta del contenciós administratiu. 

La sentència ve a ratificar el criteri que ja expressava la mateixa sala i és que els sanitaris no tenen dret a poder ser considerat com a indefinits no fixos en cas d’abús de la temporalitat. Condició que, entre d’altres, dona accés a una indemnització de 20 dies per any treballat. Els magistrats estableixen que el sanitari en abús podrà seguir a la seva plaça fins que aquesta sigui formalment ocupada per la persona que ha superat el procés d’oposició i una vegada cessi, no tindrà dret aindemnització.

Millor amb la ‘reforma Iceta’, pitjor del pretès

Aquest últim punt, no obstant, s’ha vist modificat recentment amb la nova reforma de la interinitat aprovada pel ja exministre de Política Territorial i Funció Pública Miquel Iceta. Aquesta contempla una indemnització de 20 dies per any treballat per a tot aquell interí que estigui ocupant una plaça a l’Administració, es presenti a les oposicions per consolidar-la, però no ho aconsegueixi i perdi la plaça. L’import és el mateix al qual fins ara només tenien accés els interins del personal laboral, no els funcionaris ni el personal estatutari. La reforma d’Iceta estén les indemnitzacions a tots els cossos.

Una cosa que, no obstant, no satisfà les plataformes d’interins, que esperaven un procés de conversió automàtica a fixos de tots aquells eventuals que poguessin demostrar que venien estant en frau. Ja que temen que amb els processos d’estabilització que s’obriran en els pròxims mesos per consolidar 310.000 places ocupades avui dia per interins, molts dels actuals ocupants es quedaran fora després d’anys de servei públic per no superar l’oposició. Una via, no obstant, que el Govern va descartar des del primer dia al considerar que incomplia els criteris de constitucionalitat exigits en tota oposició. La recent sentència del Suprem el que ve a dir és que la situació dels interins era pitjor abans de la reforma d’Iceta, tot i que aquesta no satisfaci tots els eventuals.

El cas: sis anys com a interina

El cas que ha examinat el Tribunal Suprem ve d’un recurs de cassació imposat pel servei gallec de salut, en relació amb una dona que durant sis anys va ocupar una plaça de ginecòloga a l’hospital públic Teresa Herrera de la Corunya. La Junta de Galícia decideix impugnar la sentència del tribunal superior de l’esmentada comunitat no per no considerar que hi va haver una situació d’abús de la temporalitat –la reconeix–, sinó contra la solució que van donar els jutges gallecs. I és que la Junta es nega a acceptar la condició d’indefinida no fixa de la interina.  

Notícies relacionades

Els magistrats reconeixen la situació d’abús de la temporalitat que va viure durant sis anys la sanitària. «Els nomenaments de l’actora no van ser per necessitats conjunturals o extraordinàries, sinó a base de pròrrogues successives des del 19 de juliol del 2014 per atendre necessitats estructurals en el mateix centre hospitalari», segons recull la sentència. No obstant, consideren que «la solució jurídica aplicable no és la conversió del personal estatutari temporal de caràcter eventual dels serveis de salut en personal indefinit no fix, aplicant de forma analògica la jurisprudència de l’ordre social», segons sentencien. 

Els jutges, en aplicant el sentit menys garantista per als interessos dels treballadors, consideren que l’únic dret a reconèixer per a l’interí és que aquest pugui seguir a la mateixa plaça que ve ocupant en frau fins que sigui substituït per l’opositor que ha guanyat la plaça. «Aquesta solució és la més conforme amb les exigències d’una planificació adequada dels recursos públics en els serveis de salut», considera l’alt tribunal.