Lliure concurrència

Biden llança el poder executiu contra les grans corporacions

  • El president firma una ordre executiva amb 72 mesures per combatre monopolis i fomentar la competència

Biden llança el poder executiu contra les grans corporacions

Reuters

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Quan arrencava el segle XX el president nord-americà Theodore Roosevelt es va guanyar el sobrenom de «rebentador de monopolis» per la seva ferma campanya contra els grans conglomerats. Ara la descripció torna per definir Joe Biden, que aquest divendres firma una ambiciosa ordre executiva amb 72 mesures dirigides a promoure la competència i frenar l’acceleració de la consolidació, un decret que es llegeix com un full de ruta per aplicar amb vigor inusitat les lleis antimonopoli, incloent-n’hi contra les plataformes tecnològiques.

Com alguns economistes i especialment recolzat en Tim Wu, l’exprofessor de Colúmbia i defensor de la ruptura de les grans tecnològiques que ara assessora el president al Consell Nacional Econòmic, Biden i la seva Casa Blanca han abraçat la idea que el domini de les grans corporacions i les seves pràctiques de negoci estan posant en desavantatge consumidors, treballadors i empreses més modestes, i resten vitalitat i innovació a l’economia dels Estats Units, apujant els preus i frenant els salaris. El seu decret no imposa restriccions immediates o directes, però insta més d’una dotzena d’agències federals a començar a fer passos ferms i inclou múltiples terrenys, des de la banca i serveis financers o mèdics, agricultura i transport fins al sector tecnològic.

Tot i que el poder executiu és limitat, Biden necessitarà el Congrés per canviar algunes lleis i pot donar per garantides la resistència i les batalles judicials de grans corporacions afectades, l’ordre és una mica més que una declaració d’intencions. Una part, per exemple, insta el Departament de Justícia i la Comissió Federal de Comerç a aplicar vigorosament les lleis antimonopoli i «reconeix que la llei els permet desafiar males fusions prèvies» que van autoritzar anteriors administracions, segons explica el full explicatiu facilitat per la Casa Blanca.

Notícies relacionades

En l’apartat concret de la tecnologia, s’anuncia un escrutini més gran d’aquestes fusions i s’insta a actualitzar les directrius d’aprovació per capturar millor els models de negocis de Silicon Valley. Biden també insta la Comissió Federal de Comunicació a reinstaurar les regles de neutralitat a la xarxa que va eliminar l’Administració de Donald Trump.

 L’ordre inclou un ampli ventall d’iniciatives. Impulsa, per exemple, facilitar els canvis d’ocupació i eliminar o limitar pràctiques que frenen salaris, com els acords de no competició entre empreses. També proposa passos per evitar les factures sorpresa als hospitals i un escrutini més gran de les fusions de centres mèdics o, especialment en zones rurals, de bancs. Aborda també l’accés a medicaments a preus més baixos, facilitar el canvi de banc o les reclamacions a les aerolínies, poder comprar un audiòfon sense prescripció mèdica o permetre a individus o tercers proveïdors reparacions de productes.