Les ajudes de la UE per la pandèmia

El Govern confia que Von der Leyen avali el pla de recuperació

  • L’aprovació del pla permetrà al Govern, que té preassignats un total de 140.000 milions d’euros, accedir a un avançament del 13% de les ajudes, uns 9.000 milions

Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen. / EFE / POOL / YVES HERMAN

1
Es llegeix en minuts

L’aprovació del pla nacional d’inversió i reformes, que permetrà a Espanya accedir a 69.500 milions d’euros en subsidis a fons perdut, ha entrat en la seva recta final. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, visita aquest dimecres Madrid per entregar en persona al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, l’avaluació i recomanació de l’Executiu comunitari. L’Executiu espanyol manté la confiança que Von der Leyen avali «amb tota probabilitat» els seus plans.

Von der Leyen viatjarà a continuació a Portugal amb el mateix objectiu. Aquesta setmana també acudirà a Grècia, Dinamarca i Luxemburg.

L’objectiu de la presidenta de la Comissió Europea és visitar el màxim nombre d’estats membres a mesura que el col·legi de comissaris vagi donant el vistiplau als plans de recuperació nacionals. Una «implicació personal» de Von der Leyen que Brussel·les justifica per la importància del procés. «Estem a l’inici d’un procediment extremament important per a Europa i els nostres esforços de recuperació», al·lega la Comissió.

L’Ecofin decidirà d’aquí a un mes

Una vegada aprovat el pla, la Comissió Europea remetrà la seva proposta al Consell de Ministres d’Economia i Finances de la UE (Ecofin) que tindrà un mes de termini per prendre una decisió per majoria qualificada. Tenint en compte que la pròxima reunió de ministres d’Economia i Finances és el 18 de juny a Luxemburg, el més probable és que la decisió final es produeixi en la següent cita, que tindrà lloc el 13 de juliol a Brussel·les.

Notícies relacionades

L’aprovació del pla permetrà al Govern, que té preassignats un total de 140.000 milions d’euros en transparències i préstecs tous, accedir a un avançament del 13% de les ajudes, uns 9.000 milions d’euros, que podrien arribar abans de l’aturada estival i una vegada que la Comissió Europea comenci a emetre deute amb què finançar el Fons de Recuperació de 750.000 milions d’euros.

Segons ha confirmat la Comissió, fins ara ha rebut 23 plans nacionals de recuperació i resiliència. Els únics quatre estats membres que encara no l’han entregat, tot i que el termini tou fixat per la UE va concloure el 30 d’abril, són Malta, Bulgària, Països Baixos i Estònia.