ACORD HISTÒRIC A LA UE

Espanya rebrà 140.000 milions del fons de reconstrucció, 72.700 en ajuts directes

«És un gran acord; avui s'ha escrit una de les pàgines més brillants de la història de la UE», ha dit Sánchez

El president compareixerà a petició pròpia al Congrés per informar de la cimera

210720 acuerdo europa covid epi / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Espanya rebrà uns 140.000 milions d’euros del fons de recuperació europeu, dels quals 72.700 milions es donaran en ajuts directes, segons ha anunciat el president del Govern, Pedro Sánchez, al valorar l’acord aconseguit aquesta matinada a la maratoniana cimera de la UE.

«És un gran acord per a Europa i per a Espanya; no els càpiga dubte que avui s’ha escrit una de les pàgines més brillants de la història de la UE», ha dit Sánchez en roda de premsa a Brussel·les poc després d’aconseguir-se per fi el consens.

Sánchez ha destacat el fet que en termes absoluts Espanya surt amb pràcticament la mateixa quantitat que va proposar per al país la Comissió Europea en la primera proposta que va fer per al fons. I ha valorat que l’acord no deixa ningú enrere. Precisament, el Govern critica al PP «no haver ajudat més», mentre que Pablo Casado veu l’acord com una esmena a Sánchez.

El president ha definit l’acord, dotat de 750.00 milions d’euros, com «un autèntic ‘Pla Marshall’ per donar resposta contundent a la crisi de la Covid-19 però també per abordar les transformacions que el país necessita en el futur, i ha destacat el fet «inèdit» que la Comissió Europea s’endeuti per primera vegada per finançar el fons. Espanya serà el segon país més beneficiat de tota la UE.

La concessió als ‘frugals’

Respecte al control sobre els ajuts, l’anomenat «fre d’emergència», una concessió als ‘frugals’, Sánchez ha dit entendre’l perquè, ha argumentat, davant d’un instrument tan important com el fons, i ja que tots a una s’endeutaran per finançar-lo, és normal que es vulgui vetllar sobre com es gastin els plans i programes.

A més, ha assenyalat que, com ell demanava, aquest mètode de control no trenca l’equilibri institucional ni degrada la posició de la Comissió Europa. I sobre la confiança major o menor que altres països puguin tenir sobre les reformes espanyoles, el president ha recordat que l’agenda del país està «alineada» amb la de la Comissió Europea.

«Avui tots els europeus hem guanyat i la Unió Europea en surt molt més forta», ha insistit Sánchez, per a qui la negociació d’aquest acord ha sigut un «repte extraordinari» que ha requerit un «treball extenuant» però el resultat del qual «ha merescut la pena». 

sanchez-aplausos / periodico

Compareixença al Congrés

Notícies relacionades

La Moncloa ha informat aquest dimarts que el president del Govern, Pedro Sánchez, compareixerà pròximament a petició pròpia al Congrés dels Diputats per informar del Consell Europeu dels dies 17, 18, 19 i 20 de juliol, en el qual s’ha abordat la creació del fons de recuperació. Així mateix, el cap de l’Executiu també donarà compte del Consell Europeu Ordinari celebrat el 23 d’abril, una reunió celebrada per videoconferència en la qual els caps d’Estat i de Govern dels Vint-i-set van discutir les bases del pla per a la recuperació i el rellançament econòmic de la Unió Europea després de la pandèmia de Covid-19.

Segons ha explicat Moncloa, la sol·licitud de compareixença de Sánchez s’ha presentat aquest mateix dimarts a primera hora i s’hi proposa la celebració d’una sessió extraordinària del Ple del Congrés dels Diputats, amb la inclusió en l’ordre del dia de la compareixença sol·licitada.